filteri close
Objavljeno: 21.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Iako je ključna za održavanje našeg zdravlja, poseta lekaru može biti zastrašujuće iskustvo. I to kako za odrasle, tako i za decu.

Odakle ovi strahovi potiču i kako roditelji i staratelji mogu da podrže decu koja se plaše posete svom lekaru.

Naime, dosta pacijenata predškolskog i školskog uzrasta ima strah kada dolazi u lekarsku ordinaciju. Jedan od razloga je što ne znaju šta ih čeka kod doktora. Anksioznost se može se pojaviti u dobi od 10 do 12 meseci, ali se obično poboljšava do 2. godine. Pored toga, vakcine mogu biti još jednan izvor bojazni za decu koja idu kod lekara. Dete obično predviđa potencijalnu nelagodnost mnogo pre nego što se desi. Treće, dečija aksioznost se pojačava ako detektuje anksioznost kod roditelja. Detetu treba stalno ponavljati da da odlazak kod doktora nije kazna, nego da i deca i odrasli idu kod doktora i da je posao doktora da im pomogne da ostanu zdravi i da reši njihove probleme.

Kako ublažiti dečiji strah od doktora?

Postoji nekoliko metoda koje roditelji mogu da koriste da bi ublažili strahove svog. Prvo, pomozite detetu da identifikuje i objasni svojim rečima svoje strahove. Taj proces im možete olakšati postavljanjem pitanja, na primer šta ovo čini zastrašujućim za dete. Roditelji bi tada trebalo da potvrde te strahove, dajući mu do znanja da njihova osećanja shvataju ozbiljno. Umesto da odbaci detetovu zabrinutost, da mu kažete nešto poput, kao što je: "Razumem te. Kladim se da je i drugoj deci to strašno."

Ako vam je dete loš đak - ne mora biti sve tako crno

Potom treba preduzeti postepene korake pomoći deci da se izbore sa ovim strahovima. Ako se dete plaši odlaska u ordinaciju, nemojte ga na prevaru voditi. Ako je moguće, objasnite im šta da očekuju tokom pregleda. Razgovarajte sa detetom svaki dan o tome do zakazanog termina. Ponudite podršku tako što ćete podsetiti dete na ono što je postiglo u prošlosti i uzdržite se od projektovanja sopstvenih strahova na njih ili grdnja deteta. 

Šta učiniti ako strahovi deteta ograničavaju njegovo svakodnevno funkcionisanje?

Strahovi su međusobno različiti.Fokusirajte se na strahove koji ograničavaju svakodnevno funkcionisanje deteta. Strah od mraka, od odlaska u školu ili  kod svog doktora vredni su protivnici. Nekada ovi strahovi mogu negativno uticati na detetov svakodnevni život. U ovim slučajevima, vašem mališanu će možda biti potrebna dodatna pomoć. U tom slučaju,  roditelji bi trebalo da razgovaraju sa detetovim lekarom. 

Pet znakova koji ukazuju da bi detetu mogla biti potrebna takva dodatna pomoć su:
• Odbijanje da učestvuje u aktivnostima u kojima je nekada uživalo
• Uporne ili opsesivne misli o mogućim posledicama bolesti
• Napadi panike
• Izbegavanje kontakta sa porodicom i prijateljima
• Promene u ponašanju.