filteri close
Objavljeno: 28.12.2021. Image source: Foto: Pexel/ cottonbro
300x600

Ako želite mišićavo telo, idite u teretanu. Ako želite da vežbate svoj mozak, slušajte muziku.

Ako želite da vaš mozak bude aktivan tokom procesa starenja, slušanje ili puštanje muzike je odličan alat. Pruža potpuni trening mozga.

Istraživanja su pokazala da slušanje muzike može smanjiti anksioznost, krvni pritisak i bol, kao i poboljšati kvalitet sna, raspoloženje, mentalnu budnost i pamćenje. 

Veza između mozga i muzike

Stručnjaci pokušavaju da shvate kako naš mozak može da čuje i reprodukuje muziku. Stereo sistem ispušta vibracije koje putuju kroz vazduh i nekako uđu u ušni kanal. Ove vibracije golicaju bubnu opnu i prenose se kroz slušni nerv do moždanog stabla, gde se ponovo sastavlja u nešto što doživljavamo kao muziku.

Svakodnevni podsticaji za mozak od muzike

Moć muzike nije ograničena na zanimljiva istraživanja. Isprobajte ove metode da u svoj život unesete više muzike — a to će doprineti da vaš mozak duže ostane mlad.

Da, muzika stvarno olakšava bol

Pokrenite svoju kreativnost

Slušajte šta slušaju vaša deca ili unuci, predlažu stručnjaci. Često nastavljamo da slušamo iste pesme i žanr muzike koje smo radili tokom tinejdžerskih i 20-ih godina, i uglavnom izbegavamo da čujemo bilo šta što nije iz tog doba.

Nova muzika izaziva mozak na način na koji stara muzika ne. Možda se u početku neće osećati prijatno, ali ta nepoznatost tera mozak da se bori da razume novi zvuk.

Muzika ima mnoga terapijska svojstva, a pomaže i kod - operacija

Podsetite se davnih vremena

Posegnite za poznatom muzikom, posebno ako potiče iz istog vremenskog perioda kojeg pokušavate da se setite. Slušanje omiljenog benda iz mladosti moglo bi da vas vrati u trenutke mladalačkih ljubavi, bezbiržnog druženja, itd.

Slušajte svoje telo

Obratite pažnju na to kako reagujete na različite oblike muzike i izaberite onu koja vam odgovara. Ono što pomaže jednoj osobi da se koncentriše može nekom drugom ometati pažnju, a ono što pomaže jednoj osobi da se opusti, drugu osobu može uznemiriti.