filteri close
Objavljeno: 31.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Brojni su faktori koji tome doprinose, pokazuje istraživanje

Oko jedne četvrtine žena može da doživi nepravilne otkucaje srca nakon menopauze, pri čemu nesanica i stresni životni događaji doprinose ovom problemu, otkriva nova studija.

Ovaj zdravstveni problem poznat je kao atrijalna fibrilacija ili AFib, nepravilan ili često veoma brz ritam srca koji proizlazi iz gornjih komora srca, atrija, koji su nesinhronizovani sa donjim komorama, ventrikulama, prema Mayo klinici. Epizode AFib-a mogu se javiti sa simptomima kao što su vrtoglavica ili otežano disanje.

Stanje nije opasno po život, ali može povećati rizik od krvnih ugrušaka, moždanog udara, srčane insuficijencije i drugih srčanih komplikacija, pa je potrebna medicinska pažnja, kažu stručnjaci.

U Srbiji je popularno koristiti ovo ulje, ali kardiolog kaže da može biti opasno

"Veza između srca i mozga dugo je uspostavljena kod mnogih stanja," izjavila je dr Suzan Džao, glavni autor studije objavljene u sredu u Journal of the American Heart Association.

"Atrijalna fibrilacija je bolest električnog provodnog sistema i podložna je hormonskim promenama koje potiču od stresa i lošeg sna," rekla je Zhao, kardiolog u Santa Clara Valley medicinskom centru u San Hozeu, Kalifornija. "Ovi česti putevi verovatno su osnova povezanosti između stresa i nesanice sa atrijskom fibrilacijom."

Autori najnovije studije pregledali su podatke iz upitnika koje je popunilo više od 83.000 žena, u proseku stare 64 godine. One su bile regrutovane u američku studiju o ženskom zdravlju između 1994. i 1998. godine.

Upitnici su obuhvatali medicinsku anamnezu, zdravstvene navike, stresne životne događaje, socijalnu podršku, navike spavanja i osećaj optimizma. Stresni životni događaji uključivali su zlostavljanje, gubitak voljene osobe, finansijske probleme, razvod i bolest.

Više od trećine ljudi u Srbiji pati od visokog pritiska, a pola i ne zna da ga ima

Tokom desetogodišnjeg perioda praćenja, autori su otkrili da je 25% žena - 23.954 - razvilo AFib. Za svaki dodatni poen koji su žene osvojile na skali za ocenjivanje nesanice ženskog zdravstvenog inicijativa, postojala je 4% veća šansa za razvoj AFib-a. I za svaki dodatni poen na WHI skali stresnih životnih događaja, verovatnoća za AFib povećala se za 2%.

"Ova studija pokazuje da postoji veza između srca i mozga kada je u pitanju atrijalna fibrilacija," rekla je kardiolog dr Nieca Goldberg, koja nije učestvovala u studiji.

Ovo je važno, jer često kada žene odu kod doktora sa simptomima srčanih problema, kažu im da je to samo stres," dodala je Goldberg.

Fizičko i mentalno zdravlje su povezani, dodala je Goldberg, pa je važno razgovarati sa svojim lekarom o problemima sa snom i stresu u životu.