filteri close
Objavljeno: 07.03.2020. Image source: VSRao/Pixabay
300x600

Nedavno istraživanje utvrdilo je da određena hrana može smanjiti rizik od moždanog udara.

U 2013. godini moždani udar je bio drugi najčešći uzrok smrti i treći najveći uzrok invaliditeta na globalnom nivou.

Broj slučajeva moždanog udara porastao je u poslednjih sedam godina i nastavio da raste, čime je pojačan značaj blagovremene i odgovarajuće prevencije.

Nedavno su rezultati velike evropske studije, objavljene u časopisu European Heart Journal, pokazali kako namirnice koje konzumiramo utiču na povećanje ili smanjenje rizika od moždanog udara.

Šta treba da znate o simptomima PRETEĆEG moždanog udara

Studija je obuhvatila 418.329 muškaraca i žena iz devet evropskih zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Španije, Norveške, Holandije, Italije, Grčke, Nemačke i Danske.

Istraživači su u proseku pratili učesnike 12,7 godina kako bi utvrdili povezanost između ishrane i rizika od moždanog udara.

Redovno konzumiranje čaja čini mozak oštrijim i zdravijim?

Na kraju studije bilo je 1430 slučajeva hemoragijskog moždanog udara i 4281 slučaj ishemijskog moždanog udara. 

Prehrambeni upitnik koji su  učesnici istraživanja popunjavali proučavao je sledeće grupe namirnica:

  • meso i mesne prerađevine
  • ribu i riblje proizvode: 
  • mlečne proizvode: mleko, jogurt, sir
  • jaja
  • žitarice i proizvode od žitarica
  • voće i povrće
  • mahunarke
  • orašaste plodove i semenke
  • prehrambena vlakna

Istraživači su otkrili da konzumiranje voća i povrća, dijetalnih vlakana i mlečnih proizvoda smanjuje rizik od ishemijskog moždanog udara.

Najveće smanjenje zabeleženo je pri pojačanom unosu voća i povrća i dijetalnih vlakana.

Konzumiranje 200 g više voća i povrća dnevno smanjilo je rizik za 13%, dok 10 g više dijetalnih vlakana dnevno smanjuje rizik za 23%.

Evo zašto je opasno ako ne unosite dovoljno vlakana

Suprotno tome, sa 50 g više crvenog mesa dnevno, povećan je rizik od ishemijskog moždanog udara. 

Konzumiranje jaja ukazalo je na mogućnost povećanja rizika od hemoragijskog moždanog udara. Za 20 g više jaja dnevno, rizik od moždanog udara porastao je na 25%. (veliko jaje teži oko 60 g). 

Studija pokazuje da postoji značajna povezanost između načina ishrane i moždanog udara, otvarajući prostor za brojna dodatna istraživanja.

Dobar san „ispira” mozak od toksina