Ova hrana smanjuje rizik od moždanog udara
Nedavno istraživanje utvrdilo je da određena hrana može smanjiti rizik od moždanog udara.
U 2013. godini moždani udar je bio drugi najčešći uzrok smrti i treći najveći uzrok invaliditeta na globalnom nivou.
Broj slučajeva moždanog udara porastao je u poslednjih sedam godina i nastavio da raste, čime je pojačan značaj blagovremene i odgovarajuće prevencije.
Nedavno su rezultati velike evropske studije, objavljene u časopisu European Heart Journal, pokazali kako namirnice koje konzumiramo utiču na povećanje ili smanjenje rizika od moždanog udara.
Šta treba da znate o simptomima PRETEĆEG moždanog udara
Studija je obuhvatila 418.329 muškaraca i žena iz devet evropskih zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Španije, Norveške, Holandije, Italije, Grčke, Nemačke i Danske.
Istraživači su u proseku pratili učesnike 12,7 godina kako bi utvrdili povezanost između ishrane i rizika od moždanog udara.
Redovno konzumiranje čaja čini mozak oštrijim i zdravijim?
Na kraju studije bilo je 1430 slučajeva hemoragijskog moždanog udara i 4281 slučaj ishemijskog moždanog udara.
Prehrambeni upitnik koji su učesnici istraživanja popunjavali proučavao je sledeće grupe namirnica:
- meso i mesne prerađevine
- ribu i riblje proizvode:
- mlečne proizvode: mleko, jogurt, sir
- jaja
- žitarice i proizvode od žitarica
- voće i povrće
- mahunarke
- orašaste plodove i semenke
- prehrambena vlakna
Istraživači su otkrili da konzumiranje voća i povrća, dijetalnih vlakana i mlečnih proizvoda smanjuje rizik od ishemijskog moždanog udara.
Najveće smanjenje zabeleženo je pri pojačanom unosu voća i povrća i dijetalnih vlakana.
Konzumiranje 200 g više voća i povrća dnevno smanjilo je rizik za 13%, dok 10 g više dijetalnih vlakana dnevno smanjuje rizik za 23%.
Evo zašto je opasno ako ne unosite dovoljno vlakana
Suprotno tome, sa 50 g više crvenog mesa dnevno, povećan je rizik od ishemijskog moždanog udara.
Konzumiranje jaja ukazalo je na mogućnost povećanja rizika od hemoragijskog moždanog udara. Za 20 g više jaja dnevno, rizik od moždanog udara porastao je na 25%. (veliko jaje teži oko 60 g).
Studija pokazuje da postoji značajna povezanost između načina ishrane i moždanog udara, otvarajući prostor za brojna dodatna istraživanja.