filteri close
Objavljeno: 25.03.2024. Image source: Medik AI
300x600

I svi smo izloženi

Koliko su opasni ostaci hrane u ustima, zašto zubi trule, zbog čega treba izbegavati agresivne paste za izbeljivanje, koje voće čuva zube, kako se braniti od karijesa…

Svako od nas, sedeći u stomatološkoj stolici, barem jednom je čuo doktorov komentar: „Imate karijes.“

Karijes u prevodu znači „truljenje“. To je postepen patološki proces propadanja, a nastaje tako što se na zubima talože naslage od ostataka hrane, koje pogoduju razvoju bakterija. Naime, ostaci hrane u interakciji stvaraju kiseline koje uništavaju zubnu gleđ u celosti. Prema statistikama, karijes pogađa više od 93% stanovnika naše planete. Znamo da karijes izaziva neprijatne reakcije na hladno, slatko, kiselo, zbog čega odmah odlazimo stomatologu… Takođe, javlja se i neprijatan zadah iz usta.

Osnovni uzrok je nepravilna ishrana. Velika količina slatke hrane doprinosi kvarenju zuba. Takođe, vrlo je važna pravilna higijena dva puta dnevno, ujutru i uveče. Zube treba čistiti pažljivo, koristeći ne samo četku već i interdentalne četkice ili konac (pre redovnog pranja zuba četkicom i zubnom pastom u smeru “gore–dole”). 

Kako da sprečite pojavu karijesa?