Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Ovo je najrasprostranjenija bolest na svetu
I svi smo izloženi
Koliko su opasni ostaci hrane u ustima, zašto zubi trule, zbog čega treba izbegavati agresivne paste za izbeljivanje, koje voće čuva zube, kako se braniti od karijesa…
Svako od nas, sedeći u stomatološkoj stolici, barem jednom je čuo doktorov komentar: „Imate karijes.“
Karijes u prevodu znači „truljenje“. To je postepen patološki proces propadanja, a nastaje tako što se na zubima talože naslage od ostataka hrane, koje pogoduju razvoju bakterija. Naime, ostaci hrane u interakciji stvaraju kiseline koje uništavaju zubnu gleđ u celosti. Prema statistikama, karijes pogađa više od 93% stanovnika naše planete. Znamo da karijes izaziva neprijatne reakcije na hladno, slatko, kiselo, zbog čega odmah odlazimo stomatologu… Takođe, javlja se i neprijatan zadah iz usta.
Osnovni uzrok je nepravilna ishrana. Velika količina slatke hrane doprinosi kvarenju zuba. Takođe, vrlo je važna pravilna higijena dva puta dnevno, ujutru i uveče. Zube treba čistiti pažljivo, koristeći ne samo četku već i interdentalne četkice ili konac (pre redovnog pranja zuba četkicom i zubnom pastom u smeru “gore–dole”).