filteri close
Objavljeno: 29.12.2019. Image source: Pixabay/TanteTati
300x600

Nova studija nagoveštava da je bolje jesti ovsenu kašu nego jaja i beli hleb za doručak

Ljudi koji za doručak jedu ovsenu kašu umesto jaja i belog hleba, tako sebi umanjuju opasnost od moždanog udara, nagovestila je nova studija koja stiže iz Danske.

Naučnici su odavno uspostavili vezu između svakodnevnog doručka i smanjene opasnosti od moždanog udara, pogotovo ako je doručak ovsena kaša. Ali, istraživači do skora nisu nudili jasnu sliku kako zamena tipične hrane za doručak kašom ima uticaja na to smanjenje opasnosti.

Novo otkriće: kontraceptivne pilule utiču na veličinu hipotalamusa

Istraživači su sada ispitali prehrambene navike 55.000 odraslih ljudi u Danskoj. Oni su u proseku imali 56 godina i nisu imali zdravstvenu istoriju povezanu sa moždanim udarom. Ispitanici su na početku svake nedelje u proseku jeli 2,1 jaje, 3 kriške hleba, 1 čašu jogurta i samo 0,1 odsto porcija kaše.

Istraživači su potom pratili učesnike 13,4 godina, a 2.260 njih je u međuvremenu doživelo moždani udar.

Koristeći statistički model, istraživači su izračunali da osoba koja je jednu porciju jaja ili belog hleba zamenila ovsenom kašom imala za 4 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji nisu odustajali od jaja i belog hleba.

Kakav obrt! Saharin je koristsan u borbi protiv raka?

Jedenje ovsene kaše umesto jogurta nije pokazalo nikakav uticaj na opasnost od moždanog udara.

„Naši rezultati pokazuju da može biti mudro da se beli hleb ili jaja zamene ovsenom kašom na nivou populacije, ali, sa druge strane, ovako skromna veza možda ukazuje da je moguće da su za pojedince drugi faktori važniji“, naveli su istraživači.

Treba reći da studija nije napravljena tako da dokaže da li ovsena kaša može da smanji opasnost od moždanog udara, ovas to možda radi tako što smanjuje nivo holesterola.

Zdravstvene blagodeti kafe zavise od načina pripreme

„Holesterol je faktor rizika za ishemični moždani udar, a naši rezultati su bili naglašeniji za ishemični moždani udar, što može da indicira da efekat umanjenja holesterola može imati dugotrajne posledice za ovu vrstu moždanog udara“, navode istraživači.

Najviše ishemičnih moždanih udara se pojavljuje kada ugrušak blokira arteriju koja dovodi krv do mozga.

Da bi se taj rizik što više umanjio, lekari preporučuju da se ne puši, da se redovno vežba, da se održava zdrava težina, pazi na pritisak, holesterol i šećer, kao i da se jede ishrana sa celim zrnom, zatim voće, povrće i vitki proteini, kao i da se ograniči unos šećera i masti.

Zvuči logično i prirodno: umetnost umanjuje rizik od smrti

Sada se ispostavilo da ako se jednom nedeljno umesto jaja jede ovsena kaša, da se rizik od šloga smanjuje za oko 5 odsto, odnosno blokada arterije ugruškom.

Treba još naglasiti i da su učesnici studije koji su jeli jaja i beli hleb opšte uzev imali lošije prehrambene navike od onih koji su jeli ovsenu kašu.