filteri close
Objavljeno: 08.10.2019. Image source: skeeze/Pixabay
300x600

Nova studija otkriva da preterivanje u vežbanju ne samo da izaziva umor mišića već može negativno da utiče i na rad mozga.

Istraživači iz Hôpital de la Pitié-Salpêtrière u Parizu otkrili su da sindrom pretreniranosti može negativno da utiče na kognitivne sposobnosti, kao i na celokupno funkcionisanje organizma.

Sindrom pretreniranosti javlja se kao rezultat intenzivnog preopterećenja fizičkim treningom. 

Proučavaoci smatraju da ovaj oblik umora može uključivati iste neurološke probleme kao i umor koji prati intenzivan intelektualni rad. 

Naime, umor nakon preteranog mentalnog napora često utiče na kognitivnu kontrolu, tj. sposobnost osobe da menja svoje ponašanje i procese razmišljanja kako bi ostvarila svoje ciljeve. 

U proučavanju koje je trajalo 3 nedelje učestvovalo je 37 muškaraca starosti oko 35 godina. 

Studija je pokazala je da su 3 nedelje preopterećenja fizičkim treninzima dovele do toga da se sportisti osećaju umornije i da se takođe ponašaju drugačije.

U testovima zasnivanim na donošenju odluka (pre svega - finansijskih), umorniji sportisti su reagovali impulsivnije. 

Magnetna rezonanca je pokazala da fizičko preopterećenje sportista dovodi do oslabljene aktivacije lateralnog prefrontalnog korteksa. Ovo područje mozga je odgovorno za kognitivnu kontrolu višeg reda; ono utiče na donošenje odluka, planiranje, inhibiciju ponašanja i motivacione operacije.

Pomenute operacije su posebno zanimljive jer definišu kako mozak obrađuje informacije o nagradi. Nalazi ove studije pokazuju da je pretreniranost dovela do impulsivnosti, to jest - do biranja onih opcija koje su garantovale nagradu u kraćem vremenskom roku. 

Autori objašnjavaju da intenzivni treninzi izdržljivosti, iako su generalno dobri za zdravlje, u nekim slučajevima mogu imati neočekivani efekat na mozak. 

Ova studija, objavljena u časopisu Current Biology, prva je koja pokazuje da fizički trening takođe može izazvati kognitivni umor. 

Ako preopterećenje treningom povećava impulsivnost i smanjuje sposobnost odupiranja iskušenju trenutne nagrade, autori se pitaju da li bi to moglo imati značajne posledice i van sporta. 

Takođe, posebno su istakli činjenicu da i fizičko preopterećenje i preveliki intelektualni rad utiču na isto područje mozga.