filteri close
Objavljeno: 01.05.2020. Image source: khamkhor/Pixabay
300x600

To je stalan i hroničan problem mladih

Odrastanje mnogih mališana, najviše zahvaljujući kompjuterskim igrama i društvenim mrežama, pretvorilo se u dugotrajno sedenje ispred računara. Nepravilan položaj dovodi do bolova u leđima, vratu i ramenima na koje se žali sve veći broj mladih.

Sve više mladih ima problema sa bolovima u leđima, vratu i ramenima zbog dugotrajnog sedenja ispred računara, pre svega prenosivih, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s Univerziteta u Bostonu.

Ako mnogo sedite pred kompjuterom, ovih pet lakih i brzih vežbi će vam olakšati dan

To se dešava budući da, kako su istakli naučnici, sve više dece igrajući kompjuterske igre i posećujući društvene sajtove zapravo odrasta pred ekranom računara.

Rezultati istraživanja pokazali su da više od 50 odsto studenata već pati od bolova koji se mogu dovesti u vezu sa korišćenjem računara, preneli su francuski mediji.

Svaki sedmi student izjavio je da bolove oseća već posle jednog sata provedenog ispred računara.

Važi i za rad od kuće: Pravite kratke pauze od sedenja

Glavni uzrok tih bolova je, kako smatraju stručnjaci, to što korisnici računara, pre svega prenosivih, ne zauzimaju pravilan položaj tokom rada na računaru.

Istraživači savetuju da se za rad više koriste miševi nego sistem "tačped" za upravljanje računarom prstima koji može dovesti do pritiska u ruci i ručnom zglobu.

Miš bi trebalo da bude postavljen u visini lakta, ne predaleko od računara.

5 predloga: Vežbajte tako da vas rezultati sami motivišu

Bolove u leđima i vratu može izazvati i to što su ekrani računara često postavljeni prenisko, zbog čega osoba mora da se naginje napred. Zbog toga je, kako preporučuju stručnjaci, važno tokom dana povremeno protegnuti vrat i zglobove.

Naučnici su, međutim, naveli i da ljudi koji se bave nekom fizičkom aktivnošću manje imaju problema sa bolovima uzrokovanim korišćenjem računara nego oni koji su manje aktivni.