filteri close
Objavljeno: 12.01.2021. Image source: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

Britanski lekar ima teoriju...

Doktor Pol Keli sa Univerziteta "Oksford" smatra da radni dan ne bi smeo da počne pre 10 sati ujutru, jer, kako kaže, svaki napor pre tog vremena predstavlja mučenje za ljudski organizam.

Većina zaposlenih primorana je da se podvrgava tradicionalnom radnom vremenu s početkom od 8, 8.30 ili 9 časova, a kod nas u državnoj službi od 7.30.

Dr Keli napominje, međutim, da naše telo nije prilagođeno ovom tempu i da je ova "profesionalna" prinuda najčešće uzrok brojnih boljki poput stresa, telesnih i mentalnih poremećaja i hroničnog umora.

3 vrste hrane koje vam pomažu da bolje spavate

Po njegovom mišljenju, osobe mlađe od 55 godina funkcionišu prema cirkadijskom ritmu, tako da je njihov organizam, baš kao i organizam deteta, adolescenta i studenta, u neskladu sa uobičajenim radnim vremenom.

Kao direktor škole, ovaj britanski lekar je pomerio početak nastave sa 8.30 na 10 časova, a uvođenje jedne takve mere je imalo izuzetno pozitivan uticaj na đačke ocene.

Ovo su sve razlozi zbog kojih je zdravije spavati u hladnoj sobi

"Živimo u društvu kojem nedostaje san", rekao je dr Keli na Britanskom festivalu nauke.

"To jako loše utiče na naš organizam, na naše telesne i mentalne sposobnosti. Naša jetra i naše srce rade određenim ritmom, a mi ih lišavamo neophodnih dva do tri sata kada bi trebalo da miruju. Nemoguće je naučiti telo da se budi u određeno vreme jer je ono usklađeno sa suncem, a da toga nismo ni svesni", objasnio je doktor.

Nismo napravljeni za rad po smenama, moramo posebno voditi računa o tome kako spavamo

Brojna istraživanja su dokazala da nedostatak sna i tradicionalno radno vreme predstavljaju opasnost za ljudsko telo.

"Pomeranjem početka radnog vremena za samo par sati bilo bi moguće poboljšati kvalitet života", napominje dr Keli.