filteri close
Objavljeno: 04.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Artem Podrez
300x600

Znamo da su vam sada deca na prvo mestu ali morate i vi da budete dobro. Zbog njih!

Traumatični događaji u zajednici, kao što su prirodne katastrofe, teroristički napadi ili masovna ubistva, mogu imati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje kako dece tako i njihovih roditelja. 

Kako bi se osiguralo da su roditelji u stanju da pruže potrebnu podršku deci, važno je da prvo brinu o svom sopstvenom zdravlju i dobrobiti. To može uključivati odvajanje vremena samo za sebe i svoje potrebe kako bi vežbali, meditirali ili radili bilo koju drugu aktivnost koja pomaže u smanjenju stresa. Pričanje sa prijateljima i porodicom o osećanjima i brigama takođe može pomoći u suočavanju sa traumom.

Važno je obratiti pažnju na znakove da vam je potrebna pomoć nakon traumatičnog događaja, koji mogu uključivati glavobolje, probleme sa spavanjem ili osećanje besa, krivice ili srama.

Mentalno zdravlje dece: Iznenađujući znakovi upozorenja

Ako primetite da vam je potrebna dodatna pomoć, potražite savet od stručnjaka. Psiholozi i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje mogu vam pomoći da razgovarte o svojim osećanjima i pronađete načine da se nosite sa novonastalom situacijom.

U ovakvim situacijama, važno je da zapamtite da ne postoji "pravi" način da se nosite sa traumom. Svi ljudi su različiti i mogu imati različite načine suočavanja sa stresom i traumom. Ono što je važno je da se osigurate da dobijate potrebnu podršku kako bi prebrodili ova teška vremena.

Roditelji koji se suočavaju sa traumom trebalo bi da budu svesni i činjenice da, ukoliko se oni dobro drže, i njihova deca će se bolje nositi. Stoga, vodite računa o sebi, brinite o svojim emocionalnim potrebama i potražite podršku koja vam je potrebna. Vaša dobrobit je ključna za dobrobit cele porodice.

Kako da pravilno razgovarate sa decom o mentalnim bolestima?