filteri close
Objavljeno: 06.03.2020. Image source: coyot/Pixabay
300x600

Srbija, Bugarska, Crna Gora i Albanija jedine su balkanske zemlje do kojih virus još uvek nije stigao.

Kako prenosi Blic, muškarac i dete zaraženi su koronavirusom u Bosni i Hercegovini. 

Pored toga, zabeleženo je devet slučajeva u Hrvatskoj, jedan u Sloveniji, 29 u Austriji, dvoje u Mađarskoj. U Rumuniji ima četvoro obolelih, u Severnoj Makedoniji jedan, a u Grčkoj devetoro. 

Italija je i dalje žarište, sa 3.089 zaraženih koronavirusom.

Tom Kruz u karantinu zbog koronavirusa

Juče je, takođe, u Egiptu potvrđeno da je  muškarac zaražen koronavirusom putovao u Francusku iz Srbije.

Iako u Srbiji nisu registrovani slučajevi obolelih od novog virusa, nadležne zdravstvene institucije konstantno upozoravaju građane da, ako je to moguće, odlože putovanje u šest zemalja sa, kako je zvanično objašnjeno, „intenzivnim transmisijama opakim virusom”.

Za područja intenzivne transimisije virusa smatraju se Kina (naročito grad Vuhan i provincija Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (naročito njen severni deo), saopštio je ranije Inistitut Batut.

Takođe, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis direktorima škola da se sva planirana studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože zbog koronavirusa.

Kako da sačuvate mentalno zdravlje tokom epidemije koronavirusa?

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Marijan Ivanuša, prošle sedmice je kazao da smatra da je mogućnost da će se koronavirus pojaviti u Srbiji veoma velika, ali da će biti primenjene sve mere koje su potrebne kako bi se ograničio dalji prenos i dodao da je SZO obezbedila 1.000 testova za Srbiju.

Lekari ne preporučuju da se na COVID-19 testirate u privatnim klinikama.

Infekcija novim virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. 

Studija objavljena u Žurnalu Američkog medicinskog udruženja otkrila je da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Koronavirus se širi lakše nego što se do sada mislilo

Infekcije koronavirusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. 

Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti. 

Na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da u Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-19. 

Do 6.marta 2020.godine u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 60 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). 

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni.

Do 6.marta do 8 časova testirani su uzorci 4 osobe koji su takođe bili negativni na novi korona virus.   

U međuvremenu, kako prenosi RTS, u Hongkongu je zabeležen i prvi slučaj zaraženog psa, ali su za utvrđivanje mogućnosti prenošenja infekcije sa životinje na čoveka potrebna dodatna istraživanja.

Preko ove mape pratite trenutni razvoj epidemije koronavirusa u svetu

 

Izvor: Blic, RTS