filteri close
Objavljeno: 08.03.2024. Image source: Pixabay/Anelka
300x600

Danas je 8. mart-Koliko su žene u Srbiji zaista ravnopravne?

Koliko smo stvarno ravnopravne?

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2021. godine potvrdila su stereotipe koji važe na našim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena. 

  • Podaci pokazuju da muškarci na plaćenim poslovima, kako radnim danima tako i vikendom, skoro duplo duže rade nego žene. Na drugoj strani, kao što se i očekivalo, žene rade na neplaćenim poslovima duže od muškaraca, i to i radnim danima i vikendom.
  • U aktivnostima za zadovoljavanje ličnih potreba, oba pola više vremena provode u ovim „poslovima” tokom vikenda nego radnim danima, u proseku sat duže.
  • Kad je reč o slobodnim aktivnostima, žene vikendom jedan sat više posvete slobodnim aktivnostima nego tokom nedelje, dok muškarci odvoje i sat i po više vremena.
  • Muškarci na plaćenim poslovima rade oko četiri sata, i to je duplo više od žena. Kad je posredi neplaćeni posao, u ostalim naseljima i žene i muškarci rade više od stanovnika gradskih naselja.
  • Ako posmatramo slobodno vreme, u gradskim naseljima i žene i muškarci imaju više slobodnog vremena od stanovnika ostalih naselja.
  • Žene duplo više vremena od muškaraca provode u obavljanju neplaćenih poslova u domaćinstvu i brizi o drugima. Žene u braku i sa detetom uzrasta do sedam godina, u neplaćenim poslovima provode skoro celu radnu smenu.
  • Najveća razlika u obavljanju neplaćenih poslova prema polu je kod stanovništva starosti 55 i više godina

Od ovih faktora zavisi ženski orgazam!

Ko donosi odluke?

  1. Samo 13,3% žena su predsednice opština/gradonačelnice, a 37,6% žena su odbornice u skupštinama opština i gradova.
  2.  U svim javnim tužilaštvima u 2022. godini 48,7% javnih tužilaca su žene, a51,3% su muškarci. Žene su najzastupljenije u višim javnim tužilaštvima sa 45,5% i osnovnim javnim tužilaštvima sa 47,8%, i kao zamenici u osnovnim javnim tužilaštvima sa 64,2%. Od ukupnog broja zamenika javnih tužilaca 60,2% su žene a 39,8% su muškarci. Žene zamenici javnih tužilaca su u najmanjem procentu zastupljene u Tužilaštvu za organizovani kriminal (30%), dok su muškarci u najmanjem procentu zastupljeni kao zamenici u osnovnim javnim tužilaštvima (35,8%)
  3. U sudovima opšte nadležnosti u 2022. godini 70,5% sudija su žene a 29,5% su muškarci. Ukoliko se uporedi udeo žena i muškaraca sudija, najveći udeo žena je u Vrhovnom kasacionom sudu (77,5%).
  4. U sudovima posebne nadležnosti 76,5% sudija su žene a 23,5% su muškarci.
  5. Najviši procenat žena je u Prekršajnom apelacionom i u Upravnom sudu sa po 86,5%, dok je u istim sudovima procenat muškaraca najniži (13,5%)
  6. U Republičkom zavodu za statistiku, prema evidenciji iz 2022. godine, veći udeo zaposlenih čine žene, 70%. Posmatrajući prema zvanjima, jednak broj žena i muškaraca je u zvanju nameštenika, dok je u zvanju referenta 80% žena. U zvanjima mlađeg savetnika udeo žena je 80%, savetnika 69%, samostalnog i višeg savetnika 73%. Veći broj muškaraca u odnosu na žene nalazi se na poziciji pomoćnika direktora, 60%.


Kakvi su medicinski rizici za žene posle 40. godine života?

Izvor: Republički zavod za statistiku