filteri close
Objavljeno: 13.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko
300x600

Iako su današnje zauške daleko od pretnje kakvu su nekada predstavljale, bilo bi mudro da budete svesni njihovih simptoma i kako da se nosite sa njima, ako ste ih dobili vi ili neko vama blizak.

Zauške su bolest koju izaziva mumps virus, a prenosi se kapljičnim putem i kontaktom sa pljuvačkom inficirane osobe. Inkubacija je od 12 do 25 dana. Najčešće oboljevaju deca, alii h mogu dobiti i odrasle osobe. 

Temperatura i bolovi u telu 

Kao i mnogi virusi, zauške često izazivaju groznicu i bolove u telu kod zaraženih. Tipično, ovi simptomi će biti među prvima koje ćete iskusiti kada ste zaraženi, koji se pojavljuju oko 16-18 dana nakon izlaganja virusu. I kao što je slučaj sa drugim virusnim ili bakterijskim infekcijama, vaša temperatura je znak da vaš imuni sistem pokušava da se odbrani od bolesti. 

Vaš imuni sistem je takođe razlog zbog kojeg možete osećati bol u celom telu ako dobijete zauške. Kada ste zaraženi patogenom kao što je virus zauški, vaš imuni sistem oslobađa višak belih krvnih zrnaca da bi se borio protiv napadača. Iako ovo znači da vaše telo radi svoj posao i pokušava da vas zaštiti, to takođe dovodi do upale, što može izazvati bolove u telu. Da biste ublažili nelagodnosti dok se oporavljate: Pijte puno tečnosti, odmarajte se i koristite tople obloge ili se kupajte ili tuširajte (ako nemate visoku temperaturu) da biste umirili bolove u mišićima.

Evo zašto vam zauške daju otečene obraze 

Ovo oticanje se dešava zato što virus zauški prvenstveno cilja na pljuvačne žlezde, koje se nalaze u vašim obrazima, ispred ušiju i sa oko vaše vilice. Virus izaziva upalu pljuvačnih žlezda, zbog čega one otiču i postaju osetljive i bolne. Ovaj otok je ono što čini da vam celo lice izgleda natečeno.

Ne postoji lek za zauške, tako da je vaša jedina opcija da izbegnete bolest i upravljate njenim simptomima, a istovremeno dozvolite da se otok smanji sam od sebe.

Da biste ublažili bol od otoka, mogu biti od pomoći lekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta, kao što je ibuprofen. Topli  ili hladni oblozi (šta god vam više prija) takođe mogu pomoći da se umire upaljeni obrazi, a izbegavanje kisele hrane koja stimuliše proizvodnju pljuvačke omogućiće vašim oštećenim pljuvačnim žlezdama potrebnu pauzu. Međutim, i druga stanja osim zauški - kao što su blokirane pljuvačne žlezde ili drugi virusi - mogu izazvati slične simptome, pa se obratite svom lekaru ako ste u nedoumici.

Osećate se neobično umorno

Umor je čest simptom zauški - ako se zarazite virusom, možda ćete se osećati iscrpljeno i pospano čak i ako samo sedite i ne radite ništa posebno zamorno. Međutim, ovo je uobičajen simptom mnogih bolesti i zapravo je još jedan od odbrambenih mehanizama tela. Infekcije kao što su zauške opterećuju telo, koje reaguje izazivanjem pospanosti kako bi podstaklo odmor i oporavak.

Dakle, šta treba da uradite ako vas slučaj zauški čini previše umornim da biste radili bilo šta osim spavanja? Vaš najbolji plan akcije je da radite tačno ono što vam telo govori da uradite. 

Gubitak apetita je česta pojava

Ako dobijete zauške, verovatno ćete primetiti smanjen apetit. Za to postoji više razloga. Prvo, infekcije uopšte pokreću imuni sistem da oslobodi niz hormona namenjenih da pomognu vašem telu da podigne svoju odbranu - a među njima su i hormoni koji potiskuju apetit. Kako ovo pomaže u borbi protiv infekcije? Cilj ove strategije je smanjenje nivoa glukoze u krvotoku, čime se infektivni patogeni lišavaju izvora ishrane.

Drugi razlog zbog kojeg možete imati smanjen apetit je specifičan za zauške: Pokušaj žvakanja i gutanja sa inficiranim, upaljenim obrazima (uobičajena karakteristika zauški) može biti bolan. A činjenica da je i bol u grlu još jedan uobičajeni simptom zauški, smanjiće želju za gutanjem hrane. Ipak, potrebna vam je ishrana čak i kada ste bolesni: Držite se meke hrane koju je lako žvakati, pijte puno tečnosti i sisajte led kako biste umirili grlo ako vas boli. 

Upala mozga je retka, ali opasna komplikacija

Dok su slučajevi zaraze zauškama prilično blagi i nestaju za oko dve nedelje, u nekim slučajevima, međutim, bolest može eskalirati i zaraziti i druge delove tela osim pljuvačnih žlezda. Među potencijalno najtežim komplikacijama koje izazivaju zauške je upala mozga (encefalitis) ili moždanih i kičmenih membrana (meningitis). Stoga je dobra ideja da prepoznate njihove simptome pa potražite medicinsku pomoć ako vi ili neko vama blizak dobije zauške. 

Zauške su nekad bile uobičajene, ali novije generacije ih ne znaju, ovo je kratak vodič da se podsetite

Ako imate sreće, možda nećete ni primetiti blagi slučaj encefalitisa, jer se njegovi simptomi - groznica, bolovi u telu i umor - prilično preklapaju sa tipičnim simptomima zauški. Blagi slučajevi meningitisa izazivaju slične simptome. Međutim, trebalo bi da pazite na znake teže infekcije, kao što su jake glavobolje, ukočen vrat, konfuzija, napadi ili gubitak osećaja u bilo kom delu tela, i potražite lekarsku pomoć ako primetite bilo šta od navedenog.

Gluvoća je retka komplikacija

Dok su simptomi zauški obično blaži kod dece nego kod odraslih, poznato je da jedna od njegovih potencijalnih komplikacija posebno pogađa decu: trajni gubitak sluha. Naime, zauške su vodeći uzrok stečene senzorneuralne gluvoće na jednom uhu kod dece.

Zauške mogu uzrokovati manji broj spermatozoida, ali neplodnost je retka

To se dešava zato što u nekim slučajevima virus zauški može da pogodi testise, što je komplikacija koja se obično javlja četiri do osam dana nakon pojave otoka lica. Obično će biti zahvaćen samo jedan testis, ali stanje može biti bolno, što rezultira otokom i bolom zahvaćenog testisa.

Dok će se otok na kraju povući, oko polovine obolelih muškaraca će primetiti određeno smanjenje zahvaćenog testisa, a oko 10% će imati smanjen broj spermatozoida. Srećom, neplodnost kod muškaraca kao posledica zaušaka je retka, ali bolest može dovesti do neplodnosti - što je razlog više da se izbegne infekcija ako je ikako moguće.

U retkim slučajevima, zauške mogu izazvati pankreatitis

Manje uobičajena ali moguća komplikacija zauški je pankreatitis, ili upala pankreasa. Pankreatitis izazvan zaušcima je verovatnije da će se pojaviti kod odraslih nego kod dece i viđa se u oko 4-8% slučajeva obolelih. A u još ređim slučajevima, zauške se mogu manifestovati kao pankreatitis bez karakterističnog otoka lica povezanog sa bolešću.

Dok se neki od simptoma pankreatitisa izazvanog zaušcima preklapaju sa njihovim opštim simptomima kao što su groznica, gubitak apetita i opšta slabost, znakovi koji ukazuju na pankreatitis su dijareja, akutni bol i osetljivost u centru abdomena, i u retkim slučajevima, žutica, uključujući žutilo očiju. Pankreatitis izazvan zaušcima obično blag i prolazi sam od sebe, oni sa težim slučajevima možda će morati da budu hospitalizovani i nadgledani kako bi se osiguralo da telo bezbedno funkcioniše dok pankreas ne zaceli.

Ako dobijete zauške tokom trudnoće, evo šta možete očekivati

Ako ste trudni, verovatno ste posebno oprezni da biste se zaštitili od zaraznih bolesti, jer ste sada odgovorni da i vaše buduće dete bude bezbedno. Dobra vest je da zauške nisu razlog za posebnu zabrinutost: zauške nisu teže kod trudnica nego kod žena koje nisu u drugom stanju, a malo dokaza ukazuje na bilo kakav značajan rizik po zdravlje fetusa od zauški.

Evo kako da lečite simptome zauški

Nažalost, kao što smo već rekli, ne postoji lek za zauške - kada ih dobijete, nemate drugog izbora nego da pustite bolest da ide svojim tokom. Međutim, na sreću, većina slučajeva je blaga i njihovi simptomi se mogu lečiti istim lekovima protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta i kućnim lekovima koji se koriste za druge uobičajene bolesti.

Lekovi protiv bolova koji ne sadrže aspirin, kao što su ibuprofen i acetaminofen, mogu pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i otečenim žlezdama, kao nanošenje toplih ili hladnih obloga. Pijenje puno tečnosti takođe može pomoći vašem telu da se izleči. Doktori preporučuju dosta odmora u krevetu, posebno tokom prvih nekoliko dana vaše. I važno je zapamtiti da je zaštita ljudi koji vas okružuju jednako važna kao i isceljenje sebe. Dok ste bolesni od veoma zarazne bolesti kao što su zauške, ostanite kod kuće i držite se podalje od drugih ako je ikako moguće.