filteri close
Objavljeno: 28.06.2024. Image source: Pixabay/Pexels
300x600

Autofagija je proces u kojem ćelija razgrađuje i reciklira sopstvene komponente. Ovaj proces je od suštinskog značaja za održavanje ćelijskog zdravlja i homeostaze, jer omogućava ćeliji da uklanja oštećene ili nepotrebne molekule i organele.

Autofagija nije dijeta sama po sebi, već biološki proces u ćelijama koji se može stimulisati određenim režimima ishrane, poput posta ili restrikcije kalorija. Kada govorimo o koristi autofagije u kontekstu dijete, mislimo na prakse koje promovišu ovaj proces kako bi se postigle određene zdravstvene prednosti.

Metode za stimulaciju autofagije:

  • Isprekidani post: Naizmenični periodi posta i jedenja mogu pomoći u stimulaciji autofagije. Popularne metode uključuju 16/8 (16 sati posta, 8 sati jedenja) ili 5:2 (dva dana vrlo niskog unosa kalorija nedeljno).
  • Restrikcija kalorija: Smanjenje ukupnog unosa kalorija bez pothranjenosti može povećati autofagiju i imati slične zdravstvene prednosti kao post.
  • Ketogena dijeta: Dijeta sa visokim unosom masti i vrlo niskim unosom ugljenih hidrata može, takođe, stimulisati autofagiju.

STUDIJA pokazala: Da li dijeta „isprekidan post” deluje?

Evo kako autofagija može biti korisna u okviru dijete:

  1. Detoksikacija ćelija: Autofagija pomaže u uklanjanju oštećenih ćelijskih komponenti i toksičnih proteina, što može poboljšati ćelijsku funkciju i zdravlje.
  2. Smanjenje rizika od bolesti: Aktiviranje autofagije može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti, raka i drugih bolesti povezanih sa starenjem, jer pomaže u uklanjanju akumuliranih oštećenja u ćelijama.
  3. Metaboličko zdravlje: Autofagija može poboljšati metabolizam, smanjiti upalu i povećati osetljivost na insulin, što je korisno za prevenciju i upravljanje dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom.
  4. Produžavanje životnog veka: Istraživanja na životinjama su pokazala da stimulacija autofagije može produžiti životni vek, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi efekti kod ljudi.

Važno je napomenuti da, iako stimulacija autofagije može imati zdravstvene prednosti, ove metode nisu prikladne za sve. Osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, posebno dijabetičari, trudnice, dojilje, deca i oni sa poremećajima ishrane treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što započnu bilo koji režim autofagije.


Dijeta periodičnog gladovanja – da li je dobra za DIJABETES?