filteri close
Objavljeno: 26.04.2020. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Perioralni dermatitis je uobičajeni upalni osip koji se javlja oko usta. Može se proširiti i na područje oko nosa i oka, pa se u tom slučaju naziva periorifinalni dermatitis.


Obično se zbunjuju u opštoj medicinskoj zajednici kao ekcemi, a zatim se leče steroidnim kremama, što na kraju pogoršava.

Perioralni dermatitis obično se pojavljuje u obliku crvenih, suvih, pahuljastih ili ljuskastih mrlja i malih oštećenja nalik na izbočine koje izgledaju poput prištića. Upala je ponekad osetljiva ili svrbi, ali ne uvek.

Šta izaziva perioralni dermatitis?

Tačan uzrok perioralnog dermatitisa nije shvaćen, ali postoji više različitih okidača.

1. Iscrpljivanje zaštitne barijere kože

Vaša kožau je u osnovi kombinacija ćelija kože i lipida (masti) koja održava vašu kožu zdravom i funkcionalnom kako bi zaštitila vašu unutrašnjost. Sabotaža vaše zaštitne barijere na koži omogućava da vlaga iz vaše kože lakše isparava i omogućava da iritanti uđu u vaše telo. U osnovi, nije dobro.

Koža je hronično iritirana, zapaljena i perioralni dermatitis je jedna od manifestacija. 

Postoji mnogo načina da oštetite kožu, uključujući ne unošenje dovoljno vode, izlaganje štetnim efektima okoline i preterano korišćenje kozmetičkih preparata. Zloupotreba hemijskih i mehaničkih pilinga je glavni krivac.

2. Trudnoća

Hormonske promene tokom trudnoće ponekad mogu pokrenuti perioralni dermatitis. Postoje i dokazi da hormonska kontrola rađanja može da utiče na njegovu pojavu.

3. Pogrešno dijagnostikovanje usled drugih stanja kože

Često upotreba steroidne kreme može potaknuti perioralni dermatatis.

Ispucala koža na rukama - postoji rešenje

Ljudi mogu imati osip tipa dermatitisa i da dobiju steroidnu mast koja potom uklanja osip (ali ne služi za lečenje osnovnog uzroka i popravljanje kožne barijere). Pacijent dobija zavisnost od upotrebe steroidne kreme i nastavlja da je koristi. U početku nema problema. Zatim kada prestane da koristiti steroid, koža može dobiti stvarno loš perioralni dermatitis. 

Kako se dijagnostifikuje perioralni dermatatis?

Perioralni dermatitis nije zarazan.

Vaš lekar opšte prakse ili dermatolog može da dijagnostikuje perioralni dematitis vizuelnom procenom i anamnezom.

Kako da tretirate perioralni dermatatis?

1. Promenite rutinu nege kože

Prvo, zaustavite korišćenje svih potencijalno nadražujućih proizvoda: Nema sredstava za čišćenje na bazi pene ili pranja. Cilj je da se smanji dalja iritacija i obnovi zaštitni sloj.

2. Prestanite sa upotrebom steroidne kreme

Preporučuje se prekid upotrebe steroidnih krema ako se sumnja da je okidač. Nakon što prestanete da koristite kremu, verovatno ćete uočiti osip ili nadutost perioralnog dermatitisa, ali nemojte biti u iskušenju da počnete ponovo da ga koristite!

3. Koristite propisane lekove

Standardni recept su oralni protivupalni antibiotici, tetraciklini. Najčešći propisi koji se propisuju su minomicin i doksiciklin. Ako smo trudni, propisuje se eritromicin.

Protivupalna, nesteroidna krema, takođe, može pomoći.

Koliko vremena je potrebno da se oslobodite perioralnog dermatitisa?

Nažalost, perioralni dermatitis se neće nestati preko noći. Očekujte postepeno poboljšanje tokom nekoliko nedelja ili meseci.