filteri close
Objavljeno: 10.03.2024. Image source: Pexels
300x600

Dokle je Srbija napredovala u tom polju?

Širom sveta, procenjuje se da oko 466 miliona osoba pati od problema sa sluhom. Starije osobe su posebno izložene riziku, ali i oko milijardu mladih ljudi se suočava s potencijalnom opasnošću zbog izloženosti buci.

U Evropi, između jednog i dva novorođenčeta na svakih 1.000 doživljava značajna oštećenja sluha. 

Profesor Nenad Arsović, direktor Klinike za otorinoralingologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, rekao je za RTS da Srbija drži korak sa svetskim trendovima u ovoj sferi.

Zašto je važno čuvati sluh do trećeg doba i kako to raditi?

Iako nacionalni program za skrining oštećenja sluha još nije uveden, oprema za testiranje sluha novorođenčadi je dostupna u svim porodilištima.

Planira se kreiranje nacionalnog registra slučajeva oštećenja sluha kod dece.

"Napori su usmereni i na obrazovanje roditelja o važnosti detekcije problema sa sluhom kod dece rano, tako da oni često sami iniciraju testiranje ako skrining nije obavljen pri rođenju. Jedan od znakova koji može ukazivati na problem sa sluhom kod deteta je slabiji razvoj govora i nedostatak reakcije na zvučne podražaje", napominje Arsović.

Više od milijardu mladih rizikuje da ošteti sluh

Oštećenje sluha značajno utiče na kvalitet života mnogih, sa povećanjem uticaja kod starije populacije. Prema direktoru Klinike, kod odraslih, 360 od 1.000 osoba se suočava sa ovim problemom.