filteri close
Objavljeno: 11.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Anastasia Egorova
300x600

Ako se ne leči, gonoreja može biti opasna, a s vremenom se mogu pojaviti komplikacije.

Gonoreja je polno prenosiva bolest koja pogađa vaginu, anus, oči i grlo. Gonoreja je češća kod mladih seksualno aktivnih ljudi. Međutim, svako, bez obzira na godine ili pol, može dobiti ili preneti gonoreju oralnim, analnim ili vaginalnim seksom. Ako ste trudni, možete preneti gonoreju na svoje nerođeno dete, zbog čega infekciju gonoreje nikada ne treba ostavljati nelečenom. 

Faktori koji doprinose visokoj stopi prevalencije infekcija gonorejom uključuju nebezbedni seks, više partnera i prethodno dijagnostikovane bolesti, prema studiji iz 2019. godine. Studija dodaje da možda postoje i drugi faktori rizika poput zloupotrebe alkohola, ali kako to utiče na stopu incidencije gonoreje nije tačno poznato. 

Ako se ne leči, gonoreja može izazvati dalje zdravstvene probleme. Iz tog razloga, najbolje bi bilo da posetite lekara, koji će vam propisati odgovarajuću terapiju.

Koje su komplikacije nelečene gonoreje?

Gonoreja dolazi sa brojnim simptomima i zdravstvenim problemima. Međutim, neće svi sa gonorejom osetiti simptome, iako mogu preneti bolest na druge.

Štaviše, simptomi mogu varirati u zavisnosti od vašeg pola. Neke žene će iskusiti vodeni, kremasti ili zelenkasti iscedak iz vagine. Pored toga, gonoreja može izazvati obilnije menstruacije, obilno krvarenje, bol u donjem delu stomaka i bol tokom vaginalnog seksualnog odnosa. Muškarci mogu iskusiti neobičan iscedak iz penisa, bolne ili otečene testise i bolan osećaj pri mokrenju. Međutim, može proći nekoliko meseci dok muškarci primete da su zaraženi.

Najčešće vaginalne infekcije: Evo zašto je važno da znate koju tačno imate!

Nelečena gonoreja može da vas ostavi podložnim diseminovanoj gonokoknoj infekciji, koju obično karakterišu simptomi opasni po život, uključujući artritis, tenosinovitis (upala tetive i okolnog omotača) i/ili dermatitis. Gonoreja se tmože proširiti na matericu ili jajovode, izazivajući ozbiljne i trajne zdravstvene probleme kod žena, uključujući inflamatornu bolest karlice, koja vas može učiniti podložnim vanmaterničnoj trudnoći ili neplodnosti. U retkim slučajevima, gonoreja može da uđe u krvotok i može da izazove pojavu komplikacija na koži sa simptomima u rasponu od osipa do ranica na koži. Simptomi mogu uključivati i otok, groznicu i bol u zglobovima.

Kako se leči gonoreja?

Lečenje gonoreje uključuje antibiotike. Trebalo bi da obavestite svog lekara o svim alergijama koje imate kako bi on ili ona mogli da utvrde da li je ovaj lek pravi za vas. Antibiotici obično različito deluju na različite ljude i takođe treba da prijavite svoj napredak svom lekaru, koji će odrediti kada je najbolje ponovo imati seks. Najbolje je sačekati najmanje sedam dana nakon lečenja.

Osim seksualnog odnosa, gonoreja može preći sa majke na bebu. Bebama sa znacima infekcije gonoreje na rođenju mogu se prepisati antibiotici kako bi se sprečile komplikacije poput slepila.

Lekovi mogu zaustaviti infekciju, ali neće popraviti trajna oštećenja povezana sa gonorejom. Tokom godina, otpornost na antimikrobne lekove među pacijentima sa gonorejom postala je glavna briga. Savetuje se da se muškarci i žene sa gonorejom ponovo testiraju tri meseca nakon lečenja početne infekcije, čak i ako veruju da su njihovi seksualni partneri uspešno izlečeni. U slučajevima kada simptomi traju duže od nekoliko dana, preporučuje se da posetite svog lekara radi ponovne procene.