filteri close
Objavljeno: 01.03.2023. Image source: Foto: Pexels/MART PRODUCTION
300x600

Pored svih zdravstvenih prednosti i za majku i za bebu, dojenje donosi i brojne promene u telu majke kojima ona mora da se prilagođava tokom ovog procesa.

U ovom nastavku pokazaćemo vam šta se još možete očekivati dok traje dojenje.

Mogu da vas bole bradavice

Najčešći uzroci bolnih bradavica su da vaša beba ne drži dobro bradavicu, kao i vaš nepravilan položaj dok dojite. Nošenje uskih grudnjaka ili uske odeće, takođe, može doprineti bolovima u bradavicama, pa se pobrinite da prvih nekoliko nedelja nosite najudobniju, široku odeću.

Bol u bradavicama na samom početku procesa dojenja je normalan. Ali ako se vaš bol nastavi ili bradavice počnu da pucaju, stvaraju se plihovi ili da krvare, potražite pomoć lekara. Ako je dojenje toliko bolno da se plašite da dojite bebu ili vas bole bradavice između hranjenja, to nije normalno.

Mogu se pojaviti bolovi u vratu, ramenima i leđima

Bol u vratu, ramenima i leđima su uobičajene žalbe majki koje počinju sa dojenjem. 

Loše držanje stoji iza većine ovih bolova. Mnoge novopečene mame prave uobičajene greške kada se naginju kako bi njihova beba mogla da dosegne dojku, gledaju u bebu sve vreme dok doje, ne podupirući pravilno leđa i držeći bebu u nepravilnom položaju. 

Srećom, postoje neke jednostavne rutine koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u vratu, ramenima i leđima usled nepravilnog držanja prilikom dojenja. Prvo sedite tamo gde imate podršku za leđa, prislonjene leđima uz naslon. Postavite obe noge na pod i držite leđa ispravljena, ali opuštena. Stavite bebu na jastuk pa je prinesitee dojci tako da ne morate da se naginjete napred. Ako bebina glava i dalje ne dopire do vaših grudi, možete im staviti umotano ćebe ili peškir ispod glave. Rasporedite jastuk i peškir tako da ne morate da držite bebu do grudi. Zatim prinesite bebu do grudi umesto da se pogrbite da biste dohvatili bebu.

Iako jeste važno da se povežete sa bebom tokom dojenja uspostavljanjem kontakta očima, osmehom i razgovorom, takođe je važno da ne gledate dole sve vreme.

Vaše telo sagoreva više kalorija

Dok dojite, vaše telo će pasivno sagorevati više kalorija. Pošto je svako telo drugačije, tako da tačna količina dodatnih kalorija sagorenih tokom dojenja varira. U proseku, žene koje doje sagorevaju oko 500 kalorija više svakog dana. 

Veoma je važno da unosite dovoljno kalorija u svoje telo. Moraćete malo da povećate unos kalorija dok dojite kako biste proizveli hranljivo majčino mleko.

Tačna količina dodatnih kalorija koje ćete morati da unesete zavisi od potreba vašeg tela, vašeg tipičnog unosa kalorija, koliko majčinog mleka konzumira vaša beba i koliko ste aktivni nakon porođaja.

Možete osećati neprestanu glad

Pošto vaše telo troši tonu kalorija da bi stvorilo majčino mleko, možda ćete otkriti da ste gladni sve vreme. Nedostatak sna, koji može uticati na vaš pojačan apetit, ometa proizvodnju insulina i hormona zvanog prolaktin. Neravnoteža ovih hormona aktivira vaš osećaj gladi, a posebno vas tera da žudite za ugljenim hidratima. 

Šta se dešava sa telom majke dok doji svoju bebu? (prvi deo)

Tokom ovog perioda naročito je važno odabrati hranu koja će vam dati energiju i pomoći vašoj bebi da dobije sve hranljive materije koje su joj potrebne. Obroci i grickalice bogati hranljivim sastojcima su najbolji način da pobedite glad i nastavite dalje bez obzira koliko ste umorni. Trudite se da jedete hranu sa puno proteina i zdravih masti kao što su riba, jaja, avokado, piletina i govedina. Orašasti plodovi i semenke su zadovoljavajuće grickalica, a ako možete da tolerišete mlečne proizvode, mleko, jogurt i sir su odlični načini da se napunite i dobijete vitamine i minerale koji su vama i vašoj bebi potrebni. 

Dojenje pomaže vašoj materici da se vrati u normalnu veličinu

Kada ste trudni, vaša materica se drastično povećava kako bi se prilagodila vašoj bebi koja raste. Posle porođaja potrebno joj je oko šest nedelja da se vrati na veličinu pre trudnoće. Kontrakcije materice su važan deo procesa njenot skupljanja. Ove kontrakcije počinju čim se porodite i nastavljaju se u narednih nekoliko dana. Kontrakcije izazivaju grčeve koji liče na menstrualne grčeve i traju nekoliko dana, ili ponekad nekoliko nedelja, nakon porođaja. Ovi grčevi mogu biti prilično neprijatni, ali su sasvim normalni i potrebni. Kontrakcije materice posle porođaja pomažu u sprečavanju krvnih ugrušaka i teškog krvarenja.

Ibuprofen može pomoći u smanjenju bola. Tehnike dubokog disanja poput onih koje ste koristili tokom porođaja isto mogu pomoći. Iako vam možda neće biti do toga, lagana šetnja, takođe, pomaže.

Menstruacija vam može izostati dok dojite

Prolaktin, primarni hormon uključen u laktaciju, takođe igra važnu ulogu u vašem menstrualnom ciklusu. Pošto se prolaktin proizvodi u velikim količinama da bi podstakao proizvodnju mleka, možda nećete dobiti menstruaciju dok dojite. Međutim, svako telo je priča za sebe. Tako da vam dojenje nije garancija da nećete dobiti menstruaciju.

Smanjenje količine dojenja, takođe, može biti okidač za ponovno pokretanje menstrualnog ciklusa. Mnoge žene su primetile da im se menstruacija vratila kada  su prestale sa noćnim hranjenjem bebe ili kada im je beba počela da jede čvrstu hranu.

Ako nemate menstruaciju tokom dojenja, to ne znači da ne možete ponovo da zatrudnite. Neke žene ne ovuliraju dok doje. Obavezno koristite zaštitu tokom seksualnih odnosa u ovom periodu da biste izbegle neželjenu trudnoću.

Menja vam se gustina kostiju

Jedan od primarnih minerala koji vašoj bebi treba da napreduje i raste je kalcijum. Dok dojite, vaše telo zapravo preusmerava kalcijum iz vaših kostiju u proizvodnju majčinog mleka. Vaše telo će, takođe, proizvoditi manje estrogena, koji je esencijalni hormon za zaštitu kostiju.

Postoji nekoliko načina na koje možete zaštititi svoje kosti dok dojite. Prvi i najvažniji je da konzumirate dosta hrane bogate kalcijumom. To uključuje mlečne proizvode poput mleka, sira i jogurta, kao i tamno, lisnato povrće i masnu ribu poput sardina i lososa. Možda će vam trebati i multivitamin sa visokim sadržajem kalcijuma. Vežbanje takođe pomaže u jačanju kostiju i mišića. Zbog toga je važno da vežbate dok dojite. Jednostavne vežbe poput šetnje, treninga snage sa telesnom težinom i podizanja malih tegova su bezbedne i korisne tokom dojenja.

Da li je dojenje bebe stvarno najbolje?

Postoje brojni razlozi zašto se dojenje toliko preporučuje. Postoji bezbroj zdravstvenih prednosti i za majku i za bebu. Dojenje pomaže produbljivanju veze između mame i njihove bebe. Majčino mleko je savršeno formulisano da zadovolji sve nutritivne potrebe bebe i jeftinije je od hranjenja adaptiranim mlekom.

Međutim, snažna preporuka za dojenje može ostaviti mnoge nove majke da osete ogroman pritisak da po svaku cenu doje, čak i ako to ne funkcioniše. Iako postoji relativno malo medicinskih razloga zbog kojih bi osoba mogla biti nesposobna da doji, istraživanje je pokazalo da jedna od pet majki ne proizvodi dovoljno mleka da dovoljno nahrani svoju bebu u prvih nekoliko dana. Neka istraživanja su pokazala da 10 do 25% novorođenčadi koja su isključivo dojena gubi na težini, a ne dobija na težini, a do 18% doživljava žuticu od gladi zbog nedovoljne količine majčinog mleka.

Iako dojenje može biti neverovatno korisno, možda nije pravi izbor za vas i vašu bebu - i to je u redu.