filteri close
Objavljeno: 28.02.2023. Image source: Foto: Pixabay/lillolillolillo
300x600

Dojenje je veoma korisno i za bebu i za majku. 

Iako je dojenje lepo iskustvo, može vam predstavljati i napor jer se vaše telo mnogo menja tokom ovog perioda. Evo nekih stvari koje se dešavaju vašem telu dok dojite vašu bebu.

Priprema tela za dojenje

Vaše telo počinje da se priprema za dojenje pre nego što se beba rodi. Kolostrum, prvo mleko koje vaše telo proizvodi, zapravo je prisutno u dojkama već od 12 nedelja trudnoće. Kada se vaša beba rodi, kolostrum je u vašim grudima spreman da dođe do usta vašeg mališana.

Kada vaša beba prvi put sisa iz bradavice, osećaj šalje signal vašem mozgu, što izaziva kontrakciju mišića oko alveola. Ovo oslobađa kolostrum iz alveola u mlečne kanale. Dok vaša beba nastavlja da sisa, kolostrum protiče kroz bradavice kako bi vaša beba mogla da dobije prvi obrok.

Kolostrum traje samo prvi dan ili dva dojenja. Kako vaša beba nastavlja da doji, vaš mozak će slati više krvi u vaše grudi, što izaziva veću proizvodnju mleka. Kako proizvodite više mleka, sastav se menja u ono što se zove prelazno mleko. Nekoliko dana, vaše telo će nastaviti da proizvodi prelazno mleko dok vaše telo prilagođava vaše majčino mleko nutritivnim potrebama vaše bebe. U roku od nekoliko nedelja, počećete da proizvodite zrelo mleko, to je mleko koje će vaša beba piti dok je ne odviknete.

Vaše telo proizvodi mleko sa savršenim nutritivnim potrebama vaše bebe

Majčino mleko se sastoji od vode, masti, aminokiselina, ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala. Kada se hormon prolaktin proizvodi tokom trudnoće, on pokreće vaše telo da uzima proteine, šećere i masti iz vaše krvi, koje se pretvaraju u mleko. Majčino mleko takođe sadrži enzime, bela krvna zrnca, antitela i druge imune ćelije, koje su neophodne za izgradnju imunog sistema vaše bebe. Dakle, pijenjem majčinog mleka, vaša beba dobija sve hranljive materije, vitamine, minerale i imunitet koji su im potrebni za napredovanje.

Telo vam proizvodi mnogo oksitocina

Kada dojite bebu, mozak vam oslobađa mnogo oksitocina. To izbacivanje hormona pokreće mišiće u grudima da se kontrakuju, što gura mleko iz alveola u mlečne kanale. Zatim se mlečni kanali skupljaju kako bi gurnuli mleko do vaše bradavice i do bebinih usta. Dok vaša beba nastavlja da sisa, vaš mozak nastavlja da proizvodi velike količine oksitocina kako bi mleko teklo stabilno.

Šta se dešava sa telom majke dok doji svoju bebu? (drugi deo)

Oksitocin je, takođe, poznati i kao hormon ljubavi. Kada ga vaš mozak proizvodi u velikim količinama, kao kada dojite, često ćete dobiti snažan osećaj ljubavi i povezanosti sa svojom bebom. On je odgovoran što osećate toliku ljubav prema bebi i stvara snažnu želju da o njoj brinete.

Grudi vam postaju sve veće

Tokom trudnoće, vaše grudi prolaze kroz mnoge promene – od kojih je najuočljivija povećanje njihovog obima. Taj rast ne prestaje kada se porodite. Vaše grudi će se ponovo povećati kada vam mleko nadolazi. 

Vaše grudi takođe mogu proći kroz male promene veličine tokom dana. Između hranjenja, vaše grudi će se polako povećavati kako se pune mlekom. Oni čak mogu postati tvrdi ako se previše napune. Hranjenje vaše bebe će učiniti vaše grudi malo manje i verovatno će se osećati mekše jer nisu pune mleka. 

Pošto vaša beba počne da konzumira manje majčinog mleka, vaše grudi će prilagoditi proizvodnju mleka u skladu sa tim, što će dovesti do njihovoh smanjivanja. Kao posledica celog ovog procesa kroz koje grudi prolaze, može doći do promene izgleda dojki. 

Vaše grudi će verovatno curiti

Proizvodnja mleka obično dostiže vrhunac između tri i pet dana nakon porođaja. Ovo može dovesti do osećaja težine i punoće u grudima. Vaše grudi tada mogu biti osetljive ili početi da pulsiraju. Ponekad mogu postati tvrde i osetljive na dodir. Koža se može rastegnuti do tačke gde je zategnuta i sjajna. Ako se grudi previše napune, počeće da curi mleko. Najbolji način za ublažavanje nadimanja je da dojite bebu, čime se grudi prazne. Ukoliko je vaša beba upravo jela, a vi i dalje imate taj osećaj u grudima, možete staviti tople obloge ili se istuširati toplim tušem da biste ublažili tegobe.

Može se pojaviti mastitis

Jedan od razloga zašto je veoma važno isprazniti svaku dojku što je više moguće tokom svakog dojenja je taj što ako to ne radite može dovesti do začepljenja mlečnih kanala ili čak do mastitisa.

Prvi znak da možda imate začepljen kanal je bol u bradavici ili dojci. Tada možete primetiti tvrdu, bolnu kvržicu u dojci. Na kraju, koža oko kvržice će postati topla, što ukazuje da postoji upala u tom području. Ako iznenada dobijete groznicu i bolove u telu, verovatno imate mastitis. Bol će postati intenzivan i možda ćete primetiti crvene pruge na dojkama oko začepljenog kanala. Ako razvijete simptome mastitisa, važno je da se što pre obratite svom lekaru. Možda će vam trebati antibiotici za lečenje.

MASTITIS: Bolni problem pri dojenju o kome se mnogo ne govori