filteri close
Objavljeno: 23.08.2020. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Išijadični nerv je najduži nerv u telu, koji se proteže od donjeg dela leđa, preko zadnjice i bokova, sve do nogu.

Išijasom se naziva bol koji nastaje pritiskom na ovaj nerv.

Pritisak izaziva simptome utrnulosti, ukočenosti, sevajućeg bola, koji se širi iz donjeg dela leđa kroz nogu, i slabosti.

Još neki od čestih simptoma jesu pojačavanje bola dok je osoba u sedećem položaju, osećaj trnaca, stalna bol u mišićima potkolenice, otežano pokretanje nogu ili stopala.

Išijas obično zahvata samo jednu stranu tela.

Čajevi u trudnoći – evo koji se preporučuju, a koji mogu biti veoma štetni

U toku trudnoće išijas nastaje zbog pritiska na išijadični nerv.

Manifestuje se u vidu tupog, ponekad žarećeg bola, koji se širi niz zadnjicu do potkolenice, ponekad čak i do nožnih prstiju.

Najčešći uzroci nastanka išijasa tokom trudnoće jesu – povećanje telesne mase, hormonske promene, kao i promene u položaju i držanju tela.

Trudnice, ovo morate znati: Šta su preeklampsija i eklampsija?

Tokom trudnoće hormon relaksin opušta ligamente kako bi pripremio telo za porođaj, što ujedno uzrokuje i nestabilnost u telu, te i pojavu bola.

Usled povećanja težine, težište tela tokom razvoja trudnoće pomera se ka napred. Telo ovo kompenzuje krivljenjem leđa ka nazad. U isto vreme, slabe stomačni mišići, te dolazi do pojave bola u leđima, zadnjici i nogama.

Ova hemijska sredstva su opasna za trudnice i njihove bebe

Dijagnoza išijasa u trudnoći česta je i jednostavna i najčešće uključuje samo razgovor o simptomima i fizikalni pregled.

U nekim situacijama neophodno je uraditi i magnetnu rezonancu, kako bi se utvrdio stepen uklještenosti išijadičnog nerva.

Kada se kod trudnice dijagnostikuje išijas, najpre se preporučuju mirovanje, smanjenje aktivnosti u kojima se bol pojačava, izbegavanje stajanja i podizanja tereta i ciljana fizikalna terapija.

Masaža, plivanje, tuširanje toplom vodom, nanošenje toplih obloga takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma išijasa u trudnoći.

U većini slučajeva, bol izazvan išijasom prolazi sam od sebe, nakon porođaja.

Kako spavati tokom trudnoće