filteri close
Objavljeno: 28.03.2022. Image source: Foto: Pixabay/BlijeVoetenPedicure
300x600

Vaša stopala podnose veliki pritisak a da toga često niste ni svesni: udarate njima po trotoaru tokom trčanja; povređujete ih povremeno kada se udarite u uglove nameštaja, nosite neudobnu obuću – sve to može biti uzrok kasnijih problema.

Čukljevi su jedan od onih problema sa stopalima sa kojima se mnogi ljudi suočavaju - bolne izbočine mogu otežati nošenje običnih cipela, a u ekstremnim slučajevima otežavaju i samo hodanje ili vežbanje.

Otprilike jedna od pet osoba će razviti čukljeve tokom svog života, a pošto su tako česta pojava, važno je znati znakove na koje treba obratiti pažnju i koje su vam opcije ako sumnjate da ste dobili čukljeve. Evo šta treba da znate.

Šta su tačno čukljevi?

Kvrga koja se pojavi nije vaša obična kvrga - to je zapravo deformitet metatarzofalangealnog (MTF) zgloba. Kada se vaš palac pomeri, taj MTF zglob se pomera iz poravnanja i počinje da viri i postaje upaljen.

Čukljevi obično počinju mali, ali se vremenom pogoršavaju. To je zato što sa svakim korakom koji preduzmete, zahvaćeni MPT zglob se savija - i svaki put kada je taj zglob iritiran, čuklj postaje sve veći i postaje bolniji ili teži za hodanje.

Šta uzrokuje čukljeve?

Doktori ne znaju sve što bi želeli o tome zašto se formiraju čukljevi. Međutimpoznato je  nekoliko potencijalnih faktora rizika koji bi mogli dovesti do razvoja čukljeva:

• Nasledni faktor (verovatnoća razvoja čukljeva možete naslediti od svoje porodice)
• Nošenje cipela koje vam ne pristaju kako treba — naime, cipele koje formiraju usku tačku oko prstiju
• Određena inflamatorna stanja, kao što je reumatoidni artritis
• Određena neuromuskularna stanja, kao što je dečija paraliza

Zašto vam stopala otiču?

Osobe koje rade na poslovima koji zahtevaju dugo mogu imati povećan rizik od razvoja čukljeva, kao i baletski igrači čija stopara redovno podnose veliko opterećenje.

Koji su simptomi čukljeva?

Dok se čukljevi mogu pojaviti u bilo kom uzrastu, verovatno će više problema praviti u kasnijim godinama

Simptomi čukljeva:

• Bol/osetljivost
• Crvenilo
• Stvrdnuta koža na dnu stopala
• Ukočenost ili ograničeno kretanje palca (što može dovesti do poteškoća pri hodanju)
• Upala

Kako se čukljevi dijagnostikuju i leče?

Ako vaš lekar posumnja da patite od čukljeva, verovatno će vam postaviti pitanja o vašoj medicinskoj istoriji i pregledati vaše stopalo. Može tražiti i rendgenski snimak kako bi potvrdio dijagnozu.

Kada se dijagnostikuje, vaš lekar može predložiti nekoliko nehirurških tretmana lečenja čukljeva, kao što je promena obuće.. Pored toga, zaleđivanje čukljeva ili uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), kao što je ibuprofen, takođe može pomoći.

Ako se vaš bol pojača, vaš lekar može preporučiti operaciju za uklanjanje čukljeva ili bunionektomiju. Hiruška procedura se obično preporučuje samo nakon što je pacijent probao nehirurške tretmane i oni nisu pomogli.

Možete li sprečiti pojavu čukljeva?

Nošenje cipela koja prua zdravu potporu stopalu i ne stiska prste može biti korisna u sprečavanju čukljeva. Ali ključno je da se prijavite kod kvalifikovanog specijaliste čim pomislite da imate čukljeve. Lakše ih je izlečiti dok su u ranoj fazi.