filteri close
Objavljeno: 21.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/snicky2290
300x600

Folikulitis je zapaljensko stanje folikula dlake. 

Ljudsko telo ima preko 5 miliona folikula. Kada dođe do folikulitisa, može se desiti bilo gde na telu gde ima dlaka, uključujući i kožu glave. Kada se pojavi na koži glave, zove se folikulitis skalpa. Može izgledati kao izbijanje akni u ranim fazama, ali se vremenom upali.

Upala može napredovati do zapaljenih čvorova. Šupljine ispunjene gnojem ispod kože nazivaju se čirevi. Veće i upaljene kvržice koje se nazivaju karbunkuli mogu se formirati kada se spoji više čireva. Ostali simptomi uključuju svrab, bol ili osetljivost praćeni ranama sa žućkasto-smeđim krastama.

Poznavanje uzroka folikulitisa skalpa će vam pomoći da ga bolje kontrolišete. Poseta dermatologu je takođe neophodna da biste bili sigurni da ćete dobiti tačnu dijagnozu i tačan tretman za folikulitis vlasišta.

Šta uzrokuje folikulitis?

Bakterijska infekcija obično uzrokuje folikulitis. Stafilokok aureus je najčešća infekcija folikula dlake, ali stanje mogu da izazovu određeni virusi, gljivice i lekovi. Takođe ste u opasnosti od folikulitisa na skalpu ako volite da se češete po glavi, uvijate kosu dok nosite šešire ili šlemove ili koristite proizvode za kosu koji se vremenom nakupljaju na vašem skalpu. Isto važi i ako često nosite frizure koje vuku kosu, poput čvrstih repova.

Šta vaša kosa otkriva o vašem zdravlju?

Stanje nije zarazno. Međutim, bakterijska infekcija se može proširiti na druge folikule, uzrokujući trajni gubitak kose. Može se preneti na drugu osobu ako delite brijač. Veća je verovatnoća da ćete dobiti folikulitis ako imate oštećene folikule dlake. Ostali faktori rizika uključuju akne koje su lečene steroidnim kremama ili dugotrajnim antibioticima.

Lečenje folikulitisa

Prema studiji iz 2022. godine, stafilokokne infekcije koje uzrokuju folikulitis možda ne zahtevaju uvek lečenje. Neki slučajevi sa blagim simptomima prolaze sami od sebe u roku od nekoliko nedelja. Možda ćete takođe moći da ga lečite kod kuće ako simptomi nisu ozbiljni. Nanošenje tople obloge ili vlažne krpe na vlasište tokom dana može zagladiti i isušiti gnoj, pomažući da se ublaži bol i upala. Ako su vaši simptomi ozbiljni, najbolje je da potražite savet od svog lekara ili dermatologa. 

Uzimajući u obzir faktore rizika, ograničavanje učestalosti brijanja glave, korišćenje čistih brijača i pranje kose šamponom protiv peruti su sve efikasne mere koje pomažu u sprečavanju folikulitisa vlasišta. Vaš lekar će vam prepisati antibiotsku mast i topikalne steroidne kreme ili antihistaminike kako bi se smanjila upala.