filteri close
Objavljeno: 01.06.2020. Image source: karishea/Pixabay
300x600

Vaš dom je ogledalo vašeg stila života.

Podrazumeva se da su higijena i provetrenost prostora u kome boravite ključni za zdravlje svih ukućana. Ipak, obratite pažnju i na ove „detalje”: 

Šta je na kuhinjskom pultu?

Da li na kuhinjskom pultu držite posude sa slatkišima, flaše zaslađenih napitaka ili nešto treće?

Ako umesto slatkiša i grickalica na pultu ili stočiću u dnevnoj sobi držite voće, verovatno ga i češće konzumirate za užinu, što znači da se trudite da tokom dana unesete što više prirodnih vitamin, mineral i zdravih vlakana. 

Jednostavni načini za povećanje unosa vlakana u organizam

Šta je na vašem trpezarijskom stolu

Pogledajte pažljivo svoj trpezarijski sto. Kada ste ga kupovali, verovatno ste zamišljali zajedničke obroke, uz topao ručak ili porodičnu večeru.

Ako je vaš trpezarijski sto zatrpan novinama, telefonima, laptopovima, ključevima, ili prašinom, verovatno često jedete „na brzinu”, s nogu, sami, i ne razmišljajući o kvalitetu obroka, što nikako ne pogoduje vašem zdravlju, kao ni zdravlju i blagostanju vaših ukućana i međuljudskim odnosima. 

Kakve tanjire najčešće koristite? 

Veličina vašeg tanjira može uticati na obim vašeg struka.

Studije pokazuju da ljudi koji koriste veće činije i tanjire, konzumiraju i veće obroke i često unose više hrane (kalorija) nego što im je potrebno.

Samo 500 kalorija manje dnevno za bolje raspoloženje

Isprobajte ovaj jednostavan trik: zdravu hranu služite u većim, a nezdravu – u manjim posudama. 

Koliko je ekrana u vašoj spavaćoj sobi?

I to ne samo televizora, već koliko je telefona, tableta, laptopova ujutru, pored kreveta, na noćnom stočiću, na zidu prekoputa vas ili na podu?

Iako se čini da je lakše zaspati uz omiljenu seriju ili emisiju, zaspivanje pored uključenih uređaja značajno ometa kvalitet sna, što utiče i na vaše zdravlje. 

Da li vaš ljubimac spava sa vama? 

Samo potvrdan, ili odričan odgovor ne govori mnogo. Mnogo je značajnije odgovoriti na pitanje vezano za higijenu njihovih šapa i njihovo ospšte zdravlje.

Kako izbeći bolesti koje kućni ljubimci mogu preneti ljudima?

Ako spavate sa spom ili mačkom (o čem su se brojni stručnjaci izjasnili kao o činu koji ne samo da ne ugrožava već može pozitivno uticati na zdravlje vlasnika), onda morate besprekorno voditi računa o higijeni doma, ljubimca, kao i njegovom zdravstvenom stanju. 

Kakvi su dušek i jastuk na kojima spavate? 

Ako se ujutru redovno budite sa bolom u vratu, leđima ili ramenima, to će kratkoročno uticati na vaš dan, a dugoročno – na vaše zdravlje.

Za ovakve jutarnje bolove i ukočenost često su odgovorni upravo lose odabrani dušek, odnosno jastuk na kome spavate.

Slušajte svoje telo – ono će vam najbolje reći šta mu prija. I nemojte štedeti na odabiru dušeka i jastuka – ovo je dugoročno ulaganje u vaše blagostanje i zdravlje svih ukućana. 

Možete li u roku od nekoliko minuta pronaći svoj komplet za prvu pomoć? 

Kada dođe do manjih povreda ili bolesti, dobro je imati pri ruci odgovarajući tretman.

Ako još uvek ne posedujete, kupite komplet za prvu pomoć i dobro se informišite o njegovoj upotrebi.

Još češći je slučaj da domaćinstva poseduju ovakav komplet, ali da niko od članova ne zna gde se on u kom trenutku nalazi ili je izuzetno teško doći do njega.

Mesto kompleta za prvu pomoć, kao i način njegove upotrebe, treba da budu poznati svim članovima domaćinstva.

Redovno proveravajte rok trajanja pojedinih preparata, i držite ih dalje od domašaja male dece. 

Kako čuvate šminku?

Da li su četke, četkice i ostali pribor za šminku rasuti u vašem kupatilu i u različitim torbama? Koliko ih često čistite, održavate, proveravate rok trajanja?

Bez obzira na to koliko je često koristite, čuvajte šminku na suvom i hladnom mestu i uvek operate ruke pre nanošenja.

Nemojte razmenjivati šminku sa prijateljima, i uvek zamenite pribor za šminkanje nakon virusne ili bakterijske infekcije. 

Da li su vaše patike spremne za trening? 

Vašem telu je potrebno minimum 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Za svaki vid fizičke aktivnosti potrebna vam je i adekvatna oprema, koju je neophodno redovno prati, održavati i držati na određenom mestu, kako vam nemogućnost da je pronađete ili da se pripremite za trening ne bi dodatno slabila motivaciju u trenucima u kojima vam je već teško da krenete na trening.

Akne na koži nakon treninga - 9 saveta da ih predupredite