filteri close
Objavljeno: 21.03.2022. Image source: Foto: Pixabay/Foundry
300x600

Fibroadenom je benigni tumor koji se može razviti u dojci.

Veoma su česti kod žena, a u retkim situacijama se mogu pojaviti i kod muškaraca. 

Sastoje se od žlezdanog i vezivnog tkiva i mogu varirati u veličini. Neki su toliko mali da se ne mogu osetiti, dok se drugi lako lociraju tokom samopregleda.

Ako je fibroadenom dovoljno velik da se oseti, može se osećati kao okrugli ili ovalni mermer unutar dojke. Kvržica će obično biti čvrsta ili gumena, a osoba će moći da je pomeri ispod kože.

Možete imati jedan ili više fibroadenoma. Fibroadenomi mogu zadržati svoju veličinu, rasti ili se smanjiti tokom vremena.

Lekari klasifikuju fibroadenome kao jednostavne ili složene. Jednostavni fibroadenomi izgledaju isto svuda kada ih lekar pregleda pod mikroskopom. Složeni fibroadenomi su obično veći i imaju različite karakteristike.

Uzroci

Lekari ne znaju tačno šta uzrokuje fibroadenome, ali smatraju da osetljivost na estrogen može igrati važnu ulogu.

Grudi se sastoje od:

• lobule, koje su žlezde koje proizvode mleko
• kanali, koji prenose mleko do bradavice
• žlezdanog, masnog i vlaknastog tkiva

Fibroadenomi se razvijaju iz lobula. Preko njega rastu kanali i žlezdano tkivo, formirajući čvrstu kvržicu.

Simptomi

Fibroadenom obično nije bolan ili osetljiv na dodir. Većina ljudi ne oseća nikakve simptome osim kvržice.

Naučite kako da se pregledate, to vam može spasiti život

Međtuim, mogu biti osetljivi na dodir pred menstruaciju. I mogu se povećati tokom trudnoće i dojenja, ili dok uzimate terapiju zamene hormona. Fibroadenomi se obično vraćaju na prethodnu veličinu nakon hormonskih fluktuacija.

Dijagnoza

Lekari mogu otkriti fibroadenom inicijalnim fizičkim pregledom ako je dovoljno velik. Ako lekar posumnja na fibroadenom, on će to potvrditi pomoću snimaka, kao što je mamograf, ultrazvuk ili oboje.

Lekar može preporučiti biopsiju kako bi se uverio da je kvržica fibroadenom. Osoba će dobiti lokalni anestetik, nakon čega će lekar ukloniti mali uzorak kvržice i poslati u laboratoriju na testiranje.

Lečenje

Lekari mogu preporučiti sledeće tretmane za fibroadenom:

Lumpektomija

Ako fibroadenom ima bilo kakve abnormalnosti, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje. U operaciji lumpektomije, koja se takođe naziva eksciziona biopsija, lekar će napraviti mali rez na dojci da bi uklonio fibroadenom.

Ova procedura se može odvijati pod lokalnom ili opštom anestezijom. Izbor će zavisiti od karakteristika fibroadenoma i njegove lokacije u dojci.

Evo šta treba da znate o INFLAMATORNOM KARCINOMU DOJKE!

Prema istraživanju iz 2015. godine, operacija je retko potrebna ako ćelije fibroadenoma izgledaju normalno. Operacija može ostaviti ožiljke na dojci, što može ometati buduća kontrolna snimanja. 

Eksciziona biopsija potpomognuta vakumom 

To je nehirurška procedura za uklanjanje fibroadenoma. Lekar će ubrizgati lokalni anestetik pre nego što napravi mali rez na koži. Zatim će ubaciti sondu koja se povezuje sa vakumskim uređajem koji isisava fibroadenom.

Lekar će zatim poslati tkivo fibroadenoma na testiranje u laboratoriju. Pacijenti mogu osetiti bol ili modricu u tom području nakon intervencije. U nekim slučajevima, mogu imati malu udubljenje na dojci od uklanjanja tkiva.

Krioablacija

Krioablacija je još jedna nehirurška opcija za uklanjanje fibroadenoma. Krioablacija koristi tečni azot za zamrzavanje i uništavanje neželjenog tkiva u telu. Kada ćelije fibroadenoma umru, bela krvna zrnca imunog sistema uklanjaju mrtvo tkivo iz tela.

Lekar može da koristi tehnike snimanja, kao što je ultrazvuk ili CT skeniranje, kako bi im pomogao da lociraju područje koje cilja krioablacijom. Zatim mogu da ubace sondu kroz mali rez na koži da bi došli do fibroadenoma i primenili tečni azot.

Komplikacije

Fibroadenomi obično ne izazivaju nikakve komplikacije. Moguće je da osoba razvije rak dojke zbog fibroadenoma, ali to je malo verovatno. Rizik od raka dojke može biti nešto veći kod složenih fibroadenoma nego kod jednostavnih fibroadenoma.

Praćenje

Fibroadenomi su nekancerozni i obično ne izazivaju značajne probleme. Oni imaju tendenciju da se smanjuju nakon menopauze.

Fibroadenomi takođe mogu promeniti veličinu u skladu sa fluktuacijama hormona pre menopauze. Lekar može predložiti redovne preglede kako bi pratio ove promene ako se to dogodi.

Obavezno treba razgovarajte sa lekarom ako primetite bilo kakve promene na dojkama, bez obzira koliko dugo nakon dijagnoze fibroadenoma do njih dođe.