filteri close
Objavljeno: 16.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Brigitte Tohm
300x600

Iako često mislimo da se srčani problemi javljaju kasnije u životu, mogu se javiti u bilo kojoj fazi života, a srčana mana može biti prisutna čak i pri rođenju. Jedna od najčešćih urođenih srčanih mana naziva se atrijalni septalni defekt ili "rupa u srcu", koji pogađa oko 25% dece.  

Za one koji nisu upoznati sa medicinskim terminom, atrijani septalni defekt (ASD) je srčana mana koja se može javiti pri rođenju gde postoji rupa između pretkomora srca. Dete sa atrijanim septalnim defektom može imati nepravilan protok krvi dok njegova krv putuje kroz rupu i ulazi u plućne arterije. Iz tog razloga, veći defekt može postepeno da ošteti pluća zbog načina na koji srce i pluća teže rade da bi se nosili sa viškom krvi.

Mnoge bebe neće iskusiti znakove ili simptome kada se rode sa ASD-om, mada mogu pokazati blagu fizičku nerazvijenost i sklonost prema respiratornim infekcijama. Defekt se čak može dijagnostikovati čak i u odraslom dobu U teškim slučajevima, neko ko je pogođen može imati problema sa disanjem, česte infekcije pluća i šumove na srcu, a može biti i pod povećanim rizikom od moždanog udara.

Kako se dijagnostikuje atrijalni septalni defekt?

Može biti zastrašujuće znati da postoji stanje koje uključuje rupu u vašem srcu, a saznanje više o ASD-u moglo bi vas naterati da se zapitate kako se ovaj problem dijagnostikuje. U početku, dete za koje se sumnja da ima atrijani septalni defekt može biti upućeno pedijatrijskom kardiologu koji je specijalizovan za lečenje dece i adolescenata sa srčanim oboljenjima. Zatim se mogu sprovesti dijagnostički testovi kako bi se utvrdilo da li je dete rođeno sa defektom.

Najčešće nalaz srčanog sistolnog šuma, prilikom rutinskog pregleda, skreće pažnju i navodi na dalje ispitivanje srca, kojim se postavlja dijagnoza. Kod bolesnika sa ASD-om, obično u četrdesetim godinama života dolazi do razvoja plućne arterijske hipertenzije. 

VAŽNO UPOZORENJE! Ovo su znaci da vaše srce ne radi kako treba!

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, pregleda, EKG-a, rendgenografije, ultrazvuka, kateterizacije srca. Ehokardiografija se može koristiti za merenje veličine i oblika rupe u srcu, smera protoka krvi, kao i za traženje bilo kojih drugih abnormalnosti koje mogu postojati.

Pored ehokardiografije, lekar može preporučiti rendgenski snimk grudnog koša, elektrokardiograma (EKG) i kompjuterizovane tomografije (CT). Ako se rezultati ehokardiografije vrate kao neubedljivi, skeniranje magnetnom rezonancom srca (MRI) se takođe može koristiti za kreiranje detaljnije slike srca u nadi da će se dijagnoza razjasniti.

Koje su opcije lečenja atrijalnog septalnog defekta?

Kada se postavi formalna dijagnoza, kako se leči ASD? Način lečenja koji će neko morati da preduzme zavisi od veličine rupe u njegovom srcu. Za neke pojedince, moguće je da se rupe od atrijanog septalnog defekta same zatvore tokom detinjstva. Štaviše, neki od manjih defekata možda neće zahtevati lečenje ako ne izazivaju probleme.

Jedna od manje invazivnih opcija lečenja ASD-a se zove kateterizacija srca, koja uključuje umetanje katetera u krvni sud u predelu prepona koji se vodi do krvnih sudova u komorama srca da bi se napravila merenja. Pošto je područje utrnuto pre umetanja katetera, kateterizacija srca je generalno bezbolna. Kada se izmeri veličina rupe, može se umetnuti uređaj za popravku septuma ako je defekt dovoljno mali. U roku od tri meseca od postavljanja, rupa u srcu će se zatvoriti.

Ako je veličina otvora prevelika za kateterizaciju srca, operacija na otvorenom srcu će možda biti neophodna da bi se rupa zatvorila. Tokom operacije na otvorenom srcu, hirurg će napraviti rez na zidu grudnog koša.