filteri close
Objavljeno: 09.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko
300x600

Lupus je često neuhvatljiv za dijagnozu, s obzirom na sličnosti njegovih simptoma sa simptomima drugih zdravstvenih stanja, ali poznavanje različitih tipova lupusa i načina na koji se oni javljaju u telu može biti od pomoći.

Autoimuna bolest se dijagnostikuje kada imuni sistem počne da napada telo, posebno organe i tkiva, umesto da obavlja svoju normalnu funkciju zaštite tela. Lupus je jedna takva autoimuna bolest koja rezultira upalom organa, zglobova, vezivnog tkiva i kože. 

Mnogi slučajevi lupusa se dijagnostikuju kod žena starosti od 15 do 44 godine, sa naglaskom na godine rađanja, ali lupus je doživotno stanje bez poznatog leka u ovom trenutku. Iako je verovatnije da će ženama biti dijagnostikovan lupus, ovo stanje može uticati na svakoga, uključujući i decu.

Ne postoji definitivan test za utvrđivanje prisustva lupusa. Umesto toga, lupus se obično dijagnostikuje nakon pregleda pune medicinske istorije osobe i rezultata fizičkog pregleda, sa naglaskom na karakterističnim simptomima lupusa kao što su preterani umor, upala zglobova, osip i neobjašnjiva groznica. Lekar takođe može uzeti u obzir rendgenske snimke i laboratorijske analize.

Postoji nekoliko podtipova lupusa sa sopstvenim jedinstvenim simptomima i neželjenim efektima. Evo šta treba da znate o različitim vrstama lupusa.

Sistemski eritematozni lupus (SLE)

Najčešći oblik lupusa naziva se sistemski eritematozni lupus, ili skraćeno SLE. Ovaj lupus je hroničan. Jedan od zaštitnih znakova za ovu vrstu lupusa je osip na licu koji se kolokvijalno naziva leptirski osip jer se ravan osip često pojavljuje sa mrljama na oba obraza koji su povezani preko nosa, čineći tako oblik leptira. 

Simptomi sistemskog eritematoznog lupusa mogu se kretati od blagih do teških, a simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe jer je lupus stanje koje ima potencijal da utiče na bilo koji deo tela. Najčešći simptomi su groznica, umor i letargija, gubitak kose, zglobovi koji postaju otečeni i posle toga bolni, osip na bilo kom delu kože i osetljivost na sunčevu svetlost.

Sistemski eritematozni lupus može izazvati komplikacije na bubrezima, koje mogu da pogoršaju postojeće simptome lupusa. Dodatna zabrinutost uključuje oštećenje krvnih sudova, zvano vaskulitis, i stanje zvano kalcinoza koje se javlja kada se naslage kalcijuma formiraju ispod kože. Neki ljudi takođe mogu razviti probleme sa srcem. Ako se ovi problemi pojave, uvek se konsultujte sa svojim lekarom.

Lupus kože

Kada je u pitanju lupus kože, dijagnoza je podeljena na tri dodatna podtipa: akutni kožni lupus, subakutni kožni eritematozni lupus i diskoidni eritematozni lupus (DLE) koji se naziva i hronični kožni eritematozni lupus. 

Sva tri tipa lupusa kože imaju kožne lezije, iako svaki podtip ima svoje uzorke na koži. Lupus kože se često dijagnostikuje biopsijom kožnog tkiva da bi se potvrdio podtip.

Mogu se pojaviti lezije na koži, osip, otok i debele, ljuspave mrlje kožnog tkiva. Uobičajena područja gde se mogu pojaviti su vrat, uši, ruke, šake, natkolenice, vlasište i lice, kao i usne. Lupus kože se može razviti i na grudima, leđima i zadnjici. Rane se mogu pojaviti unutar usta, vagine ili nosa.

Dermatolog može da leči lupusni osip upotrebom steroidnih krema koje se nanose direktno na kožu i upotrebom antimalarijskih lekova. Da biste sprečili pojavu lupusnog osipa, preporučuje se da se zaštitite od UV zračenja. Na primer, treba izbegavati solarijume i ne provodite previše vremena na suncu. Zbog osetljivosti na svetlost, koristite sijalice niskog intenziteta. 

Neonatalni eritematozni lupus

 
Kao što mu ime kaže, neonatalni eritematozni lupus pogađa novorođenčad. Razvija se nakon što majka prenese Ro/La autoantitela tokom trudnoće. Pogađa do 15% dece rođene od majki koje su pozitivne na određena antitela, koja se u medicinskom svetu nazivaju anti-SSA(Ro), anti-SSB(La) i anti-U1RNP. 

Čak i ako beba nije rođena sa simptomima neonatalnog eritematoznog lupusa, stanje može i dalje biti prisutno, a simptomi poput osipa na koži će se verovatno pojaviti nakon prvog izlaganja bebe sunčevoj svetlosti. Osetljivost na svetlost, posebno sunčevu svetlost, je čest simptom ove vrste lupusa koji pogađa novorođenčad.

Imate temperaturu i glavobolju? Evo šta sve može biti uzrok

Nakon izlaganja svetlosti, često će se pojaviti osip na bebinoj koži lica oko očiju. Alternativno, osip može da podseća na sistemski eritematozni lupus osip ili da se pojavi na trupu, rukama ili nogama.

Bebe rođene sa neonatalnim eritematoznim lupusom su izložene riziku od dodatnih komplikacija koje uključuju njihovu jetru i srce. Stanje je retko.

Dečji lupus

Dečiji lupus, takođe poznat kao pedijatrijski lupus, dijagnostikuje se kod dece koja imaju simptome sistemskog eritematoznog lupusa. Adolescenti oko 15 godina ili više čine većinu slučajeva lupusa u detinjstvu, iako ovo stanje može uticati i na mlađu decu.

Baš kao i lupus kod odraslih, pedijatrijski lupus dolazi sa različitim simptomima koji su jedinstveni za svako dete, a ti simptomi mogu proći kroz periode izbijanja kada su posebno intenzivni, a zatim preći u remisiju pre nego što se na kraju ponovo razbuktaju. Deca sa dijagnozom lupusa mogu imati komplikacije na bubrezima, uključujući otkazivanje bubrega, što može smanjiti stopu preživljavanja pacijenata sa ovom vrstom lupusa kod dece.

Broj slučajeva pedijatrijskog lupusa povećava se oko 12. godine, što se može pripisati hormonima koji dolaze sa pubertetom. Suočavanje sa dijagnozom i simptomima autoimunog stanja može biti teško za decu, pa je savetovanje o mentalnom zdravlju često deo plana lečenja deteta.

Ostali specijalisti koji čine tim medicinskih stručnjaka koji sarađuju u lečenju slučajeva lupusa u detinjstvu uključuju fizioterapeute, pedijatrijske reumatologe i razne obučene medicinske sestre. Pošto ne postoji lek za lupus, koji može biti složen koncept za decu da shvate, psihološko blagostanje dece sa dijagnozom lupusa je prioritet pored njihovog fizičkog lečenja.

Lupus eritematozus izazvan lekovima

Za razliku od drugih tipova lupusa koji su često uzrokovani nepoznatim okidačima, eritematozni lupus izazvan lekovima je uzrokovan lekovima koji rezultiraju simptomima lupusa kao nuspojavama. Dok se SLE često viđa kod žena u reproduktivnom dobu, a neonatalni lupus i pedijatrijski lupus pogađaju novorođenčad i decu, lupus izazvan lekovima često se viđa kod pacijenata između 50 i 70 godina.

Neki lekovi za koje se zna da izazivaju simptome lupusa su izoniazid, koji je lek za lečenje tuberkuloze; minociklin, koji se koristi u lečenju akni; prokainamid koji se povremeno koristi za ispravljanje nepravilnih srčanih ritmova; i hidralazin, koji je lek za hipertenziju koji se sada propisuje samo povremeno. Takođe je utvrđeno da određeni lekovi koji se koriste u lečenju artritisa izazivaju eritematozni lupus izazvan lekovima.

Ako ste zabrinuti zbog potencijalnih neželjenih efekata lekova, ili ako osetite neprijatne simptome dok uzimate nove lekove, zakažite razgovor sa svojim lekarom. Za razliku od drugih tipova lupusa koji su hronični i za koje ne postoje lekovi, lupus eritematozus izazvan lekovima može se poništiti ako se prestane sa upotrebom lekova koji izazivaju simptome i sarađujete sa svojim lekarom u pronalaženju novog leka koji odgovara vašim potrebama bez izazivanja nepodnošljivih neželjenih efekata.