filteri close
Objavljeno: 19.03.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Izađimo iz njega aplauzom zdravstvenim radnicima.

U Republici Srbiji je do 8 časova 19. marta 2020. godine registrovano ukupno 97 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 19. marta 2020. godine testirani su uzorci 46 osoba od kojih je 8  pozitivno i 38 negativno na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

Do 8 časova 19. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 486 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ne zaboravite: Brojevi telefona koje možete pozvati ako sumnjate da imate simptome koronavirusa!

U svetu je do sada zabeleženo ukupno 219.367 slučajeva zaraze. 

Oporavilo se 85.749 osoba, dok se smrtnim slučajem završilo njih 8.970.

Podsećamo:

Na snazi je potpuna zabrana kretanja za starije od 65 godina u urbanim sredinama, i starije od 70 godina u seoskim sredinama.

Njima će na kućnu adresu biti donošena penzija, a telefone za svakodnevnu pomoć starijim licima u različitim gradovima i mestima Srbije možete pronaći ovde.

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, kao i policijski čas - za sve građane, u trajanju od 20 sati do 5 ujutru.

Pooštrene su mere i predviđene oštre kazne za sve građane koji krše izrečene mere izolacije, što se pre svega odnosi na ljude koji su doputovali u Srbiju iz inostranstva.

Na jučerašnjoj Sednici Vlade dogovorene su sledeće mere:

Za one povratnike koji prekrše meru samoizolacije, obezbeđena su 3 posebna objekta - u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, gde će biti smešteni u karantin.

Ako lice koje je prekršilo zabranu kretanja zarazi drugao lica i prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, moguće je izreći mu kaznu od 1 do 8 godina zatvora.

Ako pak lice koje je prekršilo zabranu kretanja zarazi drugo lice i dovede do smrti te osobe, sleduje mu zatvorska kazna od 2 do 12 godina.

Poziv iz Instituta za transfuziju krvi Srbije

Iz instituta za transfuziju krvi i danas apeluju da svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom.

„U situaciji u kojoj se nalazimo vezano za Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. 

U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije za davaoce krvi implementirane su dodatne mere kako bi se obezbedile dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. 

Većina mera su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.”

5 stvari koje svako treba da zna o epidemiji koronavirusa

Aplauz za zdravstvene radnike

Nakon brojnih poziva na društvenim mrežama, po uzoru na druge evropske zemlje, sinoć su i u Beogradu u 20h građani sa svojih prozora i balkona aplauzom pozdravili medicinare zahvaljujući im na trudu i žrtvama koje svakodnevno ulažu u borbi protiv koronavirusa.

Podsećamo - u ovaj dan smo ušli sa 97 registrovanih slučajeva COVID - 19. 

Od nas zavisi kakav će biti naredni bilans:

  • SMANJITE KRETANJE I BROJ KONTAKATA 
  • POŠTUJTE MERE SAMOIZOLACIJE 
  • PONAŠAJTE SE ODGOVORNO
  • BRINITE O SEBI I DRUGIMA.

Veoma VAŽNA poruka srpskog pulmologa, svi treba da je pročitaju