filteri close
Objavljeno: 03.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/anaterate
300x600

Ako želite trajno da izgubite višak kilograma, morate da prilagodite i ishranu

Unos kalorija morate da izbalansirate nekom fizičkom aktivnošću, najmanje jednom brzom šetnjom. Međutim, ukoliko želite trajno da pomerite kazaljku na vagi, samo fizička aktivnost nije dovoljna.

Moraćete da smanjite porcije.

Ukoliko uživate u hrani kao gurman, znajte da ćete morati da budete fizički aktivni gotovo kao sportista. Na primer, ako poželite čokoladu i pojedete 100 grama, znajte da ste u organizam uneli više od 600 kilokalorija.

Matematika ishrane je jednostavna: koliko unesete, toliko morate i da potrošite. Zbog jedne čokolade sledi sat brzog hoda.

5 zdravih navika koje vam mogu pomoći da smršate bez odlaska na dijetu

Profesor dr Sanja Mazić, specijalista sportske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu kaže da ako pređemo jedan krug oko Ade, koji ima oko 7.600 metara, ako pređemo za jedan sat najbržim hodom, zavisno od naše konstitucije - maksimalno ćemo potrošiti oko 500 kalorija.

Profesor dr Sonja Radaković, načelnica Sektora VMA za preventivnu medicinu kaže da za osobe koje su gojazne i koje se ne kreću, može da se uvede fizička aktivnost da bi "odnela" dodatnih 350-400 kalorija dnevno.

To zavisi od intenziteta i koliko dugo traje u toku dana. Prema njenim rečima, to bi otprilike odgovaralo gubitku od oko 50 grama sala.

Korona i gojaznost, ovo je veza i ovoliko kalorija dnevno treba da unosite u doba pandemije

Ranije se smatralo da je pronađen recept za skidanje kilograma - vežbate i mršate. Na ovaj recept zaboravite, jer se danas zna da fizička aktivnost nije garant da ćete i smršati.

"Nema pržene ili pohovane hrane, hrane u dubokom ulju ili začina kao što su kajmak i pavlaka", kaže Radakovićeva.

Prema rečima Sanje Mazić, mogli bismo da idemo peške do posla, a ne kolima, zatim da jednu stanicu do posla više pešačimo i da tu pokušamo da uradimo nešto za sebe.

Koliko ko treba da vežba da bi bio zdrav? Imamo detaljan vodič, od najmlađih do najstarijih

Sa viškom kilograma danas se bori oko 600 miliona ljudi, a u Srbiji svaki drugi građanin. Da biste sagoreli kilogram masnih naslaga, potrebno je na primer oko 10 sati da igrate fudbal ili devet sati da preskačete konopac. I tako se vraćamo na početak - put do idealne težine su manje porcije.

Svaki put kada odlučite da odustanete, treba da znate da su u Britaniji 72-godišnjaci fizički najaktivniji. Pa ako njima nije teško, nek ne bude ni vama. Oni koji vežbaju možda neće biti najmršaviji, ali će biti zdraviji.

Fizička aktivnost deluje pozitivno na naše srce, krvne sudove, šećer, hormone, dobro raspoloženje, ali je i lek za mnoge tumore.