filteri close
Objavljeno: 23.02.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Nova istraživanja sugerišu da ljudi koji su imali veći broj seksualnih partnera imaju veće izglede da obole od karcinoma.  

Žene sa 10 ili više seksualnih partnera imale su skoro dvostruki rizik od razvoja raka u odnosu na žene koje su ostale device ili su imale samo jednog seksualnog partnera, pokazalo je istraživanje.

Sa druge strane, izgledi za dijagnozu raka kod muškaraca koji su imali 10 ili više seksualnih partnera, povećani su za gotovo 70% u odnosu na one koji su prijavili jednog ili nijednog seksualnih partnera, i za 57% u odnosu na muškarce koji su imali dva do četiri seksualna partnera tokom života.

Ne, više seksa ne čini vaginu "labavom" i ne dozvolite da vas iko ubedi u to

Autori istraživanja tumače ovaj fenomen većim potencijalom izloženosti seksualno prenosivim bolestima, koje su neka ranija istraživanja identifikovala kao uzročnike više vrsta karcinoma.

„Zanimljivo je da je rizik veći kod žena u poređenju sa muškarcima”, istakao je koautor studije, Li Smit s fakulteta Anglija Raskin u Kembridžu. 

"To je možda zato što je veza između određenih polono prenosivih bolesti i raka jača kod žena, poput HPV-a i raka grlića materice”

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Istraživači su analizirali podatke engleske nacionalno studije o starenju, te su se fokusirali na 5.722 muškarca i žena, starih u proseku 64 godine, koji su odgovarali na pitanja o broju partnera i o svom zdravstvenom stanju.

Žene i muškarci koji su prijavili veći broj partnera bili su mlađi, nisu bili u braku, a pokazalo se da imaju veću sklonost ka konzumiranju cigareta i alkohla, ali i ka vežbanju.

Kako godine utiču na seksualnost žena i muškaraca?

U poređenju sa ženama koje su imale jednog ili nijednog partnera, kod onih koje su imale deset ili više partnera uočeno je 91 % više izgleda za dijagnozu raka.

Kod muškaraca u istoj situaciji rizik je bio 64 % veći.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMJ Sexual & Reproductive Health.

Nedostaci ove studije leže u osetljivosti tema, te nesigurnosti može li se učesnicima verovati u vezi sa prijavljenim brojem seksualnih partnera.

Da li je moguće da imamo polno prenosivu bolest a da ne znamo?

Studijom je pronađena veza, ali nije dokazan uzrok. 

Takođe, nisu specifikovane vrste dijagnostikovanog raka.

Ipak, istraživanje je ukazalo na povezanost na koju bi trebalo obratiti pažnju kada je reč o stilu života (pušenje, konzumiranje alkohola, rizični seksualni odnosi), polno prenosivim bolestima i redovnim dijagnostičkim pregledima.

Redovan seks čuva srce!