filteri close
Objavljeno: 09.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/tookapic
300x600

Iako ne deluje najprijatnije, tuširanje hladnom vodom može biti blagotvorno za organizam.

Istraživanje sprovedeno u Pragu proučavalo je učinak uranjanja u hladnu vodu na mlade sportiste. Oni su tokom šest dana triput dnevno uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog razdoblja, porastao im je broj dve vrste belih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Pospešuje krvotok- Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za celokupni krvožilni sastav. Žile se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što ubrzava protok krvi.

Reguliše temperaturu tela- Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi telo da povisi vlastitu temperaturu. Ova se pojava zove termogeneza, odnosno stvaranje topline. Imate li hronično hladne ruke ili noge ili se previše znojite,  iskušajte terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrevanje ubrzava metabolizam, što pospešuje sagorevanje kalorija i mršavljenje.

 Produbljuje disanje- Prilikom hladnog tuširanja primetićete dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Telu treba više kiseonika da bi proizvelo vlastitu toplinu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i snažna vežba.

Ulepšava kožu i kosu- Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna pridonosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda takođe pridonosi detoksikaciji, tako što podstiče izlučivanje toksina Povećava energiju - Hladan tuš okrepljuje i uliva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava telo umora. Ako ti već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudiš i živneš, zamisli kakav tek učinak ima hladna voda koja se razliva po celom telu! 

Ovo je najbolji način za jutarnje tuširanje, izbegnite grešku koju mnogi prave