filteri close
Objavljeno: 17.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Kampus Production
300x600

Stručnjaci kažu - a to pokazuje mnogo dokaza - san igra ključnu ulogu očuvanju dobrog imunitetu i sposobnosti vašeg tela da se bori protiv svih vrsta infekcija i bolesti.

Istraživači su pratili navike spavanja 164 volontera, a zatim ih namerno izložili uzorcima rinovirusa (obične prehlade). Što je osoba više spavala u danima pre izlaganja virusima, manja je bila verovatnoća da će se razboleti, pokazalo je istraživanje. Oni koji su u proseku spavali manje od pet sati tokom noći imali su više nego dvostruko veće šanse da se razbole od onih koji su spavali u proseku sedam sati ili više. 

Poremećaj sna utiče na ritam i proizvodnju imunih ćelija, a ako postoji izazov za imuni sistem (kao što je infekcija ili povreda), jedna noć lošeg sna može uticati na njegov otpor virusima.

Kako san pojačava imuni sistem?

Proizvodnja imunih ćelija se uglavnom odvija kada spavate, a ne kada ste budni. A kada se ne naspavate dovoljno, ne stvarate ni dovoljno odbrambenih ćelija i nastaje pogodno tle za razvoj inflamatornih bolesti.

Dok zdrava upala može pomoći telu da se odbrani od pretnji, previše zapaljenja može doprineti vrstama unutrašnjih oštećenja ili promenama koje dovode do bolesti srca, dijabetesa i nekih drugih zdravstvenih stanja, a sva istraživanja su takođe povezan sa lošim snom. Previše zapaljenja takođe može povećati bol, otok i druge simptome hroničnih bolesti.

6 DOBRIH razloga da se budite uvek u isto vreme

Konačno, istraživači su otkrili (i prijavili u prethodno pomenutoj studiji o spavanju iz 2015.) da, pred kraj pune noći sna, imune ćelije migriraju iz krvi u limfoidne organe, gde se virusni patogeni često akumuliraju nakon ulaska u telo.

Ako ne spavate dovoljno, ta migracija je poremećena, pa se vaše imunološke ćelije možda neće pravilno angažovati u borbi sa tim patogenima. Ovo može biti jedan od razloga zašto je loš san povezan sa povećanim rizikom od infekcija ili bolesti.

3 saveta za zdrav san

Dok su neke osnovne preporuke da odrasle osobe treba da spavaju sedam do devet sati po noći, stručnjaci kažu da je ukupan kvalitet sna možda važniji od ukupnog vremena spavanja kada je u pitanju zdrav imuni sistem.

1. Usredsredite se na kvalitet sna i koliko se odmorno osećate kada se probudite

Čak i ako ljudi spavaju solidnih osam sati noću, to ne mora da znači da je njihov san dubok i da podržava zdrav imuni sistem. 

Jedan od najboljih načina da procenite kvalitet svog sna je da se zapitate kako se osećate u nakon što se probudite. Ako se osećate odmorno i podmlađeno, to je znak da ste se dobro naspavali. 

2. Budite dosledi

Ako želite da ojačate svoj san kako biste podržali svoj imuni sistem, držite se dosledne rutine spavanja i buđenja, vežbajte tokom dana i izbegavajte alkohol i kofein pre spavanja.

3 . Ako imate problema sa spavanjem, potražite pomoć

Ako imate problema sa snom, posebno ako hrčete, dišete usta ili imate rizik od apnee u snu, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom kako da vam pomogne.

Kognitivna bihejvioralna terapija za nesanicu, pokazala se kao jedan od (ako ne i najefikasnijih) tretmana nesanice.