filteri close
Objavljeno: 19.02.2021. Image source: Foto: Pixabay/valelopardo
300x600

Ako sami otvorite lojnu cistu kod kuće, možete povećati rizik od upale, infekcije i nelagodnosti. Ukratko, ovo je cista koju vaš lekar bolje uklanja.

Njihov naziv može dovesti u zabludu. Ove ciste ne potiču iz lojnih (znojnih) žlezda, već iz ćelija iznad folikula dlake poznatih kao infundibulum.

Iz tog razloga ih lekari danas često nazivaju epidermoidnim cistama. Načini za prepoznavanje ovih cista su:

Lokacija. Ove ciste se najčešće nalaze na licu, vratu, stomaku i leđima.
Kompresibilnost. Obično možete pritisnuti cistu i ona će se pomeriti.
Izgled. Cista u svom centru može imati vidljivi otvor koji je obično crne boje. Lekari ovo područje nazivaju tačkom.
Sadržaj. Ako lojna cista slučajno pukne, verovatno će pustiti smrdljivu, gustu, žutu supstancu koja je kombinacija masti i proteina.
Muškarci imaju dvostruko veću verovatnoću da imaju lojne ciste od žena. Uzrast od 30 do 40 godina takođe ima veće šanse za pojavu ovih cista.

Zašto ne biste trebali sami da ih uklanjate?

Epidermoidne ili lojne ciste su inkluzijske ciste. To znači da imaju kapsulu oko ciste.

Ako kapsulu ili ćelijski zid ne uklonite u celini, verovatno će cista ponovo narasti. Takođe, ćelijski zid ima tendenciju da ponovo postane deblji nakon pokušaja delimičnog uklanjanja ili puknuća, što otežava kasnije uklanjanje ciste.

Uklanjanje ciste kod kuće takođe povećava rizik od ožiljaka. Lekari će koristiti posebne tehnike kako bi pokušali da smanje ovu verovatnoću.

Rizik od infekcije

Ali mogućnost da se cista vrati je samo jedan od razloga zašto je ne biste trebali sami ukloniti. Drugi razlog je rizik od infekcije.

Lekari koriste sterilne instrumente i čiste tehnike za sprečavanje infekcija, a pokušaj uklanjanja ciste kod kuće može vas učiniti podložnijim da se ponovo pojave.

Minimalizovanje efekata lojne ciste

Ako imate lojnu cistu, postoji određeni rizik da je možete povrediti svakodnevnim aktivnostima. To uključuje odeću koja se trlja o cistu ili slučajno zakačite cistom za tvrdu površinu. Ovo često zavisi od toga gde se nalazi vaša cista.

REŠENJE: Kako lečiti i sprečiti pojavu CISTA usled urastanja dlaka?

Ako imate cistu koja izgleda upaljeno, neke od opcija lečenja kod kuće su:

• Tople obloge. Primenom toplog obloga na cistu može se smanjiti crvenilo i nelagodnost.
• Čišćenje pogođenog područja. Čišćenje pogođenog područja blagim sapunom i vodom može smanjiti rizik od ulaska bakterija u cistu. Ne morate obavezno da na ovo mesto nanesete zavoj - samo održavanje područja čistim i suvim može vam pomoći.
• Sredstva protiv bolova bez recepta (OTC). Ako vas cista boli, uzimanje sredstava za ublažavanje bolova bez recepta, kao što je ibuprofen, može pomoći u smanjenju simptoma.

Kako će lekar uklanja lojnu cistu?

Najčešća metoda koju će lekar koristiti za uklanjanje ciste je hirurška ekscizija ili potpuno uklanjanje.

Tipično, lekar će ukloniti cistu samo ako nije zaražena. U suprotnom, može im biti teško da odrede ivice ciste.

Ako je cista zaražena, lekar će možda ubrizgati antibiotike u cistu i preporučiti da se sačeka uklanjanje dok se infekcija ne povuče.

Proces uklanjanja

Ako lojna cista nije velike veličine, lekar je obično može ukloniti u svojoj ordinaciji. Da bi uklonili cistu, oni obično slede ovaj postupak:

• Ubrizgaju lokalni anestetik u cistu kako biste smanjili bol i smanjili krvarenje.
• Za uklanjanje ciste koristite uređaj za rezanje, poput skalpela. Najvažnije je ukloniti cistu sa netaknutim zidom. Ovaj pristup će smanjiti verovatnoću da se cista povrati.
• Zašiće rez kako bi smanjili ožiljke i pospešili zarastanje.
• Neki lekari će koristiti drugačiji pristup za uklanjanje lojne ciste, što podrazumeva upotrebu specijalnog uređaja koji stvara udarnu biopsiju. Ovaj alat ima kružni rezni kraj na kojem vaš lekar može ravnomerno ukloniti cistu.

Kada se obratiti lekaru zbog lojne ciste?

Trebalo bi da posetite svog doktora ako imate sledeće simptome povezane sa lojnom cistom:

• bol
• crvenilo
• otok
• osetljivost na dodir

Ovi simptomi mogu ukazivati na to da se vaša cista zarazila i zahteva lečenje. Iako je primamljivo, ne zaboravite da izbegavate manipulaciju ili stiskanje ciste.

Ako ste uklonili lojnu cistu, sledite uputstva lekara da biste održali područje čistim i suvim. Ako imate simptome infekcije, odmah se obratite lekaru.

Rizik od raka

Lojne ciste su uglavnom benigne (nekancerogene). U vrlo retkim slučajevima mogu postati karcinomi.

Na primer, karcinom skvamoznih ćelija, retka vrsta karcinoma kože koja često započinje na očnom kapku, može se pojaviti kao lojna cista.

Ispucala koža na rukama - postoji rešenje

Ako primetite promene u izgledu ciste, uključujući bilo šta od sledećeg, razgovarajte sa svojim lekarom:

• krvarenje
• curenje
• promene boje
• otok

Lojne ciste su retko medicinska briga, više su kozmetički problem.

Ako imate lojnu cistu zbog koje ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim lekarom o potencijalnim mogućnostima uklanjanja. Da biste smanjili rizik od infekcije, ne pokušavajte to da uradite sami kod kuće.

Ako prepustite uklanjanje lojne ciste lekaru, povećaće se verovatnoća da se cista neće vratiti.