filteri close
Objavljeno: 31.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/windsing
300x600

Kada osećate bol pri seksualnom odnosu, to često može signalizirati veće probleme.

Bol može varirati od oštrog, do ubadajućeg, pa sve do tupog bola, u zavisnosti od problema koji ga uzrokuje. Srećom, otvoreno pričanje o seksualnim pitanjima za žene postaje sve manji tabu, pa je i svest o seksualnom zdravlju žena podignuta na viši nivo.

U daljem tekstu ćemo vam navesti neke od razloga zašto se može javiti bol pri seksualnom odnosu, ali to ne znači da ne treba da posetite svog ginekologa, kako biste bile sigurne u svoje zdravlje! Niste dovoljno podmazani.

Iako vaša vagina proizvodi prirodni lubrikant, ako se niste dovoljno “zagrejale” za seks kroz predigru, ukoliko dojite, ili ste blizu menopauze, možeš patiti od suvoće vagine tokom seksa. Ukoliko “akcija” krene pre nego što je vaše telo spremno, dolazi do trenja penisa o zidove vagine , koje može dovesti do mikropovreda zidova vagine i tada sledi bol. Ukoliko primetite da imate takav problem, obezbedite sebi kvalitetan lubrikant na bazi vode i sve će ići “kao podmazano”.

Alergični ste na nešto Ne možete ući u apoteku i kupiti najjeftiniju stvar na polici. Postoje lubrikanti koji u sebi sadrži mnogo hemikalija koje mogu uzrokovati iritacije i koji mogu poremetiti pH ravnotežu vagine. Najbolje je koristiti lubrikante na bazi vode. Isto važi i za kondome koji su napravljeni od lateksa. Ukoliko ste alergični na lateks, na tržištu postoje kondomi bez lateksa. Malo se raspitajte i pronađite ono što vama najviše odgovara.

Urasla vam je dlaka. Ponekad, posle depilacije, pojave se bubuljice i urasle dlake, što može biti bolno kada ima trenja. Jedino što možemo da vam savetujemo je da sačekate da neprijatnosti prođu, da biste mogli da nastavite da uživate u seksu.

Imate seksualnu disfunkciju. Da, o tome se često ne govori, ali neke žene (često u tinejdžerskom dobu ili ranim dvadesetim) doživljavaju poremećaj poznat kao vaginizam – gde se mišići na dnu karlice nehotično zatežu i stiskaju tokom seksa, što penetraciju čini bolnom ili nemogućom. 

Ova disfunkcija često može imati psihološku osnovu vezanu za zlostavljenje, traumu ili neku negativnu povezanost s penetracijom. Razgovarajte sa specijalistom ili ginekologom kako biste utvrdili razlog problema i nastavili dalje lečenje.

Imate seksualno prenosivu bolest ili infekciju.

Čak i najbezazlenija infekcija može stvoriti velike neprijatnosti tokom seksa. Bol, peckanje, neprijatni mirisi... Sve je to alarm da što pre posetite svog ginekologa.

Ukoliko se pri seksu javi krvarenje, molimo vas, odmah se obratite svom lekaru, jer to može ukazivati na ozbiljne bolesti.

Upravo ste rodili. Prvo, ako se vaš libido vratio odmah posle porođaja, ČESTITAMO. Ali upozorenje: Vašem telu će trebati neko određeno vreme da povrati “staru slavu”. Neki lekari sugerišu vremenski period od četiri do šest nedelja nakon porođaja kao dobar vremenski okvir za povratak seksu, ali sve zavisi od pojedinca. Vaš partner je BAŠ obdaren Ukoliko se javi ovaj “problem”, postoje 3 rešenja. 

Prvo je OPUSTITE SE, drugo je koristite MNOGO lubrikanta i treće je isto kao i prvo - OPUSTITE SE!

Ti si devica. Ako nikad ranije niste imali seks, prvi put će biti relativno neprijatan. Vagina se vremenom navikava na penetraciju i svaki sledeći put biće sve prijatniji i zabavniji. 

Šta se dešava sa vašim telom ako nemate seks dugo vremena?