filteri close
Objavljeno: 14.11.2019. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Istraživanje se odnosi na SAD, ali neće vam biti teško da ga "prevedete" na naše uslove.

Iako je ovo istraživanje vezano za SAD, bogatu i razvijenu zemlju, sigurno vam neće biti teško da povučete paralele sa našim prostorima. Prepoznaćete i sami gde i kako. O čemu se tačno radi?

Naime, istraživanje organizacije Blue Cross Blue Shield (Plavi krst, plavi štit) otkrilo je da je zdravlje generacije „milenijalaca“ (rođenih između 1981. i 1996) lošije nego zdravlje „generacije iks“ (rođenih između 1965. i 1980) i to uglavnom zbog slabijeg mentalnog zdravlja.

Izveštaj se zasniva na projekcijama koje predstavljaju istorijske ishode „zdravstvenih šokova“, kao i negativne projekcije sadašnjih trendova. Moguće je da se ovo opadanje zdravlja popravi odgovarajućim odgovorima, ali bez bilo kakve intervencije, smrtnost „milenijalaca“ može biti čak 40 odsto veća u poređenju sa „gen X-erima“ kad su bili njihovih godina.

Visoke temperature loše utiču na mentalno zdravlje, klimatske promene samo pogoršavaju stvari

Pošto je američki izveštaj, u njemu se navodi da su ovi problemi izazvani skupom cenom zdravstvenog lečenja u SAD, kao i nesigurnim prihodima. Pisali smo vam već da nesigurni prihodi i te kako utiču na mentalno zdravlje.

Taj zatvoreni krug se nastavlja: lošije zdravlje takođe može dovesti do toga da „milenijalci“ manje učestvuju na tržištu rada u SAD, što dovodi do povećanja nezaposlenosti, odnosno manje prihoda od poreza, što ponovo diže cenu zdravstvenog osiguranja, navodi Blue Cross.

Opsesivno kompulsivni poremećaj - kompletan vodič šta je to i kako da mu se oduprete

Ostali faktori koji skraćuju život „milenijalcima“ su i fizički uslovi, kao što su hipertenzija i visok holesterol, a onda i porast depresije, zatim hiperaktivnosti (anksioznost ili ADHD), ali i zloupotreba opijata i alkohola.

Ovaj izveštaj navodi da su depresija i hiperaktivnost kod američkih „milenijalaca“ porasli za čak 30 odsto u periodu od 2014. do 2017. godine. Ovo se nadovezuje na ranije izveštaje da su dijagnoze depresije u bržem porastu kod „milenijalaca“ i tinejdžera (odnosno sadašnje „generacije Z“), nego kod bilo koje druge generacije.

Povrh svega toga, zabeležen je i porast takozvanih „slučajnih smrti“, tako da je smrtnost „milenijalaca“ toliko veća nego kod „generacije iks“.

7 načina da utišate preteranu samokritičnost

Svakako treba istaći da je slučajna smrt od prevelike doze heroina i drugih opijata porasla za neverovatnih 1.400 odsto (hiljadu i četiri stotine) kod svih generacija u periodu od 2010. do 2017. godine.

I druga istraživanja potvrdila su da mlađi Amerikanci umiru „smrtima očajnih“ ili od droge, alkohola ili samoubistava.

E sad, kako sve ovo prevesti na Srbiju? Prepustićemo vama, ali ako jedna tako bogata zemlja beleži takav porast mentalnih bolesti zbog nesigurnosti prihoda i života, kakvo li stanje može biti kod nas?

Ako vam se čini da prečesto plačete, prikupite malo snage i potražite pomoć!

No, za razliku od SAD, gde je zatvoren krug ljudi koji zbog nedostatka novca razvijaju mentalna oboljenja, a onda ne mogu sebi da priušte lečenje, kod nas možete u svakom domu zdravlja sa overenom knjižicom dobiti uput za psihologa, koji jako često ume mnogo da pomogne.

Ako ste vi među mladima koji razvijaju mentalne poremećaje i osećaju se loše, nemojte trpeti, potražite pomoć, mnogo je bolje i lakše nego što vam se sada možda čini.