filteri close
Objavljeno: 24.08.2023. Image source: Printscreen/YouTube/University of Miami Health System
300x600

Ako vam se ovo dogodi, ne ignorišite, već se obratite lekaru

Moždani udar predstavlja jedan od glavnih uzroka umiranja u Srbiji, te je brza identifikacija simptoma vitalna za konačni rezultat lečenja. 

Prema statističkim podacima, između 20.000 i 25.000 osoba u Srbiji svake godine ga doživi.

Poznati ključni pokazatelji moždanog udara uključuju simptome kao što je nejasan govor, ali da li ste bili svesni da određeni znaci mogu biti prisutni i nedeljama pre samog udara?

Zbog nečega što mnogo nas radi, doživeo težak moždani udar i oslepeo

Svakodnevne teškoće u podizanju jedne ili obe ruke, kao što je prilikom kuvanja, mogu signalizirati prolazni ishemijski napad (TIA), koji se često opisuje i kao mini moždani udar ili udar upozorenja.

Lekarsko mišljenje sugeriše da ovi simptomi, koji uključuju iznenadni gubitak vida, zamagljen ili dvostruki vid, vrtoglavicu, zbrku, poteškoće u razumevanju reči drugih, kao i probleme sa ravnotežom i koordinacijom, liče na simptome pravog moždanog udara.

Bitna razlika je u tome što ovi znaci ne ostaju dugo i ne uzrokuju trajne neurološke posledice. Ovo je posledica privremene blokade koja sprečava dotok krvi u mozak. Međutim, osobe koje iskuse TIA često potom dožive pravi moždani udar u narednim danima ili nedeljama, naglašavaju stručnjaci.

Sve više mladih doživljava moždani udar!

Zato nikada ne bi trebalo zanemariti ovakav mini moždani udar, već je preporučljivo konsultovati se sa lekarom o narednim postupcima.

"Ima klasičnih znakova akutnog moždanog udara, koji se, kako definicija kaže, naglo dešavaju u našem funkcionisanju. To su najčešće situacije gde oslabi ili se potpuno parališe jedna strana tela, ruka, noga ili lice, gubi se sposobnost govora, ili ne možemo ni da govorimo ni da razumemo reči drugih. Vid može biti izgubljen na jednom ili oba oka. Osoba može započeti da se tetura, ne može da hoda, ili može osetiti ekstremno jaku glavobolju praćenu povraćanjem", pojasnila je prof. dr Aleksandra Pavlović.