filteri close
Objavljeno: 14.08.2024. Image source: Pexels
300x600

Često ponavljani saveti o plodnosti mogu stvoriti zablude i nepotrebnu anksioznost. Otkrijte istine iza najčešćih mitova o trudnoći i plodnosti.

Planiranje trudnoće je uzbudljivo, ali i pomalo stresno iskustvo. Mnoge žene, suočene sa obiljem informacija i saveta, često se oslanjaju na različite mitove koji mogu stvoriti pogrešna očekivanja ili frustracije.

Želja za potomstvom je prirodna i duboko ukorenjena u nama. Međutim, put do začeća često je ispunjen neizvesnošću i brojnim pitanjima. 

Mnoge žene se prilikom planiranja trudnoće susreću sa nizom mitova i zabluda, koji mogu dodatno da zakomplikuju ovaj period. Hajde da razbijemo neke od najčešćih mitova o začeću.

Očevi bi trebalo da prestanu da piju alkohol šest meseci pre začeća

Mit 1: "Mlada sam, sigurno ću zatrudneti bez problema"

Jedan od najraširenijih mitova je da će svaka mlada žena lako zatrudneti. Iako je istina da plodnost opada sa godinama, to ne znači da svaka mlada žena može zatrudneti čim poželi. Plodnost zavisi od mnogih faktora, uključujući opšte zdravstveno stanje, način života, ali i prisutnost potencijalnih problema sa plodnošću koji nemaju veze sa godinama. Hormonski disbalansi, problemi sa štitnom žlezdom ili polno prenosive bolesti mogu značajno uticati na sposobnost začeća, bez obzira na starost.

Mit 2: "Kako sam lako zatrudnela prvi put, tako će biti i drugi put"

Mnoge žene veruju da ako su jednom lako zatrudnele, neće imati problema ni drugi put. Međutim, sekundarna neplodnost – nemogućnost da se zatrudni nakon prethodne uspešne trudnoće – nije retka. Faktori kao što su starost, promena partnera, zdravstveni problemi koji su se razvili nakon prve trudnoće ili jednostavno promena u fiziologiji žene, mogu uticati na sposobnost začeća po drugi put.

Mit 3: "Ako pratim ovulaciju, sigurno ćemo uspeti da začnemo"

Praćenje ovulacije je koristan alat za planiranje trudnoće, ali nije garancija uspeha. Iako ovulacija označava najplodniji period u ciklusu, začeće je složen proces koji zavisi od mnogih faktora, uključujući kvalitet spermatozoida, zdravlje jajne ćelije i uslove u materici. Takođe, stres povezan sa praćenjem ovulacije može imati suprotan efekat, jer preterana anksioznost može uticati na hormone i ciklus.

Mit 4: "Ako zatrudnim, to znači da sam potpuno zdrava"

Mnoge žene veruju da ako mogu da zatrudne, automatski znači da su potpuno zdrave. Međutim, mogućnost začeća ne isključuje postojanje drugih zdravstvenih problema. Na primer, polno prenosive bolesti, hormonski disbalansi ili problemi sa štitnom žlezdom mogu biti prisutni, ali ne moraju odmah uticati na plodnost. Takođe, neka stanja, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), mogu otežati začeće, ali ne i onemogućiti ga.

Vežbanje u trudnoći dobro je i za majku i za bebu

Mit 5: "Ukoliko se trudimo svakodnevno, povećavamo šanse za trudnoću"

Još jedan čest mit je da će češći seksualni odnosi tokom meseca povećati šanse za začeće. Iako je važno imati odnose tokom plodnih dana, svakodnevni odnosi mogu čak smanjiti kvalitet spermatozoida. Najbolji pristup je da se odnosi dešavaju u dane oko ovulacije, ali bez preterivanja i sa uvažavanjem prirodnog ciklusa tela.

Mit 6: "Ako promenim ishranu i počnem da uzimam suplemente, odmah ću zatrudneti"

Zdrav način života, uravnotežena ishrana i suplementi mogu svakako poboljšati vaše šanse za začeće, ali nisu magični lek. Ishrana može doprineti boljem opštem zdravlju i hormonalnoj ravnoteži, ali ako postoje ozbiljniji problemi sa plodnošću, promena ishrane neće biti dovoljna sama po sebi. Važno je imati realna očekivanja i razumeti da začeće zavisi od mnogo više faktora od same ishrane.

Mit 7: "Ako sam u formi i zdrava, mogu lako zatrudneti"

Biti u dobroj fizičkoj formi svakako doprinosi opštem zdravlju, ali ne garantuje automatski plodnost. Na primer, preterana fizička aktivnost ili vrlo nizak procenat telesne masti mogu poremetiti menstrualni ciklus i otežati začeće. Takođe, preterano vežbanje može smanjiti proizvodnju hormona neophodnih za ovulaciju.

Tokofobija: strah od trudnoće i porođaja

Mit 8: "Mogu da čekam koliko god želim – moderna medicina će mi pomoći"

Iako moderne tehnike potpomognute oplodnje mogu pomoći mnogim parovima, one nisu uvek uspešne i ne mogu uvek nadoknaditi gubitak prirodne plodnosti usled starenja. Važno je biti svestan svojih bioloških ograničenja i realno proceniti kada je pravo vreme za trudnoću, uzimajući u obzir sve raspoložive opcije.

Začeće je kompleksan proces koji zavisi od mnogo faktora, a oslanjanje na mitove može dovesti do nepotrebnih frustracija i stresa. Važno je biti informisan i realističan u pogledu svojih očekivanja, kao i konsultovati se sa stručnjacima kada je to potrebno. Razumevanje vlastitog tela i otvoren razgovor sa partnerom i lekarom ključni su koraci na putu ka uspešnoj trudnoći.