filteri close
Objavljeno: 16.11.2022. Image source: Foto: Pexels/SHVETS production
300x600

Postoji mnogo mitova o tome šta žene mogu, a šta ne mogu da jedu tokom trudnoće. 

Jedan od mitova koji ste možda čuli je da će konzumiranje velike količine ananasa izazvati trudove. Ovo može navesti trudnice da veruju da ananas nije bezbedan za jelo, ali to jednostavno nije tačno.

Ananas nije samo bezbedan za jelo, već obezbeđuje mnoge hranljive materije koje mogu koristiti majci i nerođenom detetu. Sadrži antioksidante koji mogu da smanje upalu, kao i folnu kiselinu, hranljivu materiju koja se preporučuje zbog zdravlja bebe.

Ali iako može da obezbedi važne hranljive materije, ima li istine u tome što izaziva trudove?

Nema dokaza da ananas izaziva trudove

Kada je žena trudna 40 nedelja, nije iznenađenje da ona želi da što pre da se porodi. Međutim, ne postoje ubedljivi dokazi koji bi sugerisali da ananas zapravo izaziva trudove. Skoro svi dokazi koji su su anegdotski i slučajni.

Glavni razlog zašto je ovaj mit postao toliko istaknut je taj što ananas sadrži enzim bromelain. Postoje anegdotski dokazi koji sugerišu da bromelain izaziva kontrakcije materice, ali istraživanja su to testirala samo na životinjama, ne i na ljudima. Čak i u istraživanjima na životinjama, bromelin se mora primeniti direktno na matericu i izaziva samo kontrakcije, a ne stvarni porođaj.

Konačno, ionako nema mnogo bromelaina u ananasu. Pre svega je u jezgru ananasa, a ne u delu koji ljudi jedu.

Za neke ljude, jedenje previše ananasa može dovesti do žgaravice, refluksa kiseline, grčeva ili dijareje. Međutim, umereno jedenje ananasa je siguran i zdrav način da povećate unos voća tokom trudnoće.

Može li keto dijeta pomoći u povećanju plodnosti kod žena i muškaraca?