filteri close
Objavljeno: 29.10.2022. Image source: Foto: Pexels/Tim Douglas
300x600

Neke poznate žene svoju gustu, sjajnu kosu pripisuju unosu prenatalnih vitaminima – iako nisu trudne. Ali da li znate koje posledice to može izazvati?

Prenatalni vitamini su mešavina određenih vitamina i minerala koji su vašoj bebi potrebni za optimalan rast. Telu je tokom trudnoće potrebna povećana količina nekih od ovih vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, kalcijum i gvožđe. Vaš lekar bi vam mogao preporučiti prenatalni vitamin, jer nisu svi isti i nemaju svi iste sastojke i doze.

Preporučuje unos se 600 mikrograma folne kiseline svaki dan tokom trudnoće. Teško je dobiti ovoliko samo iz izvora hrane, pa se preporučuje da počnete da uzimate prenatalni vitamin sa najmanje 400 mikrograma folne kiseline najmanje mesec dana pre nego što planirate da zatrudnite. Drugi važni suplementi u prenatalnom vitaminu su vitamini B, DHA, holin i vitamine A, C i D.

Potencijalna šteta od previše nepotrebnih suplemenata

Ali ako razmišljate da uzmete prenatalni vitamin, a niste trudni I ne planirate da zatrudnite, možda biste želeli da razmislite ponovo. Neki ljudi tvrde da mogu da vam daju gušću kosu i jače nokte, ali to nije dokazano, a u stvari, uzimanje nepotrebnih količina određenih suplemenata tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati štetu.

Na primer, tokom trudnoće preporučuje se uzimanje 27 miligrama gvožđa svaki dan. Ali kada niste trudni, ženama između 19 i 50 godina treba samo 18 miligrama dnevno. Ako dobijete previše gvožđa, ono se može nakupiti u vašem sistemu i postati toksično. Previše gvožđa može izazvati dijareju, zatvor, mučninu, povraćanje, pa čak i smrt.

Šta signaliziraju tamni podočnjaci i kako ih se rešiti?

Previše folne kiseline kada niste trudni takođe može biti štetno. Ako dobijate previše folne kiseline, jedan neželjeni efekat je da možda nećete shvatiti da li vam nedostaje vitamin B-12.

Ako niste trudni ili planirate da zatrudnite, bilo bi mudrije da se usredsredite na uravnoteženu ishranu umesto na uzimanje prenatalnih vitamina kada vam nisu potrebni. Dajte prioritet raznim nemasnim proteinima, integralnim žitaricama, voću i povrću i nemasnim mlečnim izvorima.

Joga za lice – 7 vežbi koje možete raditi svakog dana