filteri close
Objavljeno: 30.01.2024. Image source: Pixabay
300x600

Nepravilno držanje tela nije samo ružno, nego i loše po telo

Neprikladno držanje tela, kao što su spuštena ramena ili pogrbljenost, ne utiče samo loše na fizički izgled, već može imati i negativne efekte na zdravlje.

Bitno je sedeti ili stajati pravilno kako biste sačuvali zdravlje kičme i izbegli bolove.

Bol u donjem delu kičme danas pogađa oko 80 odsto ljudi u nekom periodu života. Terapeut Džuli Dženings daje savete kako prepoznati loše držanje i njegov uticaj na zdravlje.

Ako to ne uradite, možete se suočiti sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući bolove u leđima i vratu, probavnim problemima, a kasnije i sa ozbiljnijim posledicama koje se pogoršavaju starošću.

Dženings navodi da stalna ukočenost zglobova i mišića može dovesti do smanjenja pokretljivosti, gubitka funkcionalnosti, artritisa, respiratornih oboljenja, problema sa mokraćnim sistemom, te povećanog pritiska na srce i krvotok.

Jednominutni test za držanje tela

Dr Dženings predlaže ovaj jednostavan test:

-    Potiljak nasloniti na zid

-    Pete postaviti 15 cm od zida

-    Dodirnuti zid zadnjicom i ramenima

Ako je razmak između vrata i donjeg dela leđa manji od 5 cm od zida, to je znak dobrog držanja. Veći razmak ukazuje na loše držanje i moguću zakrivljenost kičme.

Dr Dženings ističe da nikad nije kasno da popravite držanje i smanjite negativne posledice lošeg držanja.

Vežbe za bolje držanje tela:

Preporučuje se:

-    Redovno istezanje, jačanje mišića i povećanje fleksibilnosti (vežbe za leđa, vrat i gluteus)

-   Svesno održavanje pravilnog položaja tokom sedenja (uspravno s nogama na podu, kolena pod pravim uglom, sa ravnomerno raspoređenom težinom tela i očuvanjem prirodne zakrivljenosti kičme).