filteri close
Objavljeno: 19.09.2020. Image source: Pixabay/Oldmermaid
300x600

Pročitajte sve o žitarici o kojoj (možda) niste ništa znali do sad

Stručnjaci ovu drevnu žitaricu opisuju kao siromašnu kalorijama, a bogatu proteinima i smatraju je hranom budućnosti.

Ova žitarica je jedna od onih koje su uglavnom ostale nepromenjene tokom poslednjih nekoliko stotina godina.

U poslednje vreme žitarice poput heljde, prosa i kvinoje postale su deo jelovnika brojnih restorana, a svoje mesto pronašle su i u privatnim kuhinjama.

Slatko, a čuva zdravlje i menja šećer!

S obzirom na brojne hranjive osobine koje se pripisuju drevnim žitaricama, zrno koje ima neverovatne zdravstvene prednosti, u stvari je najmanje,

Drevne žitarice su pre svega poželjne zbog svoje hranjive vrednosti. Mnogo su korisnije za telo od nekih najčešće korišćenih sorti pirinča, kukuruza i pšenice i nude obilje korisnih vitamina i hranjivih sastojaka.

Nutricionisti smatraju da je dodavanje drevnih žitarica u ishranu dobro zbog "obilja vitamina B koji pomaže u borbi protiv stresa, magnezijuma koji pomaže u očuvanju zdravlja mišića, gvožđa i vlakana koja obezbeđuju pravilan rad i zdravlje creva".

Zeleni čaj i zdravstvene dobrobiti? Ovo je istina!

Takođe se smatra da one mogu pomoći u obezbeđivanju dobrih bakterija u crevima, a zdravije creva može pomoći u svemu, od probave i imuniteta do raspoloženja.

Također je poznato da drevne žitarice imaju relativno puno proteina, što je korisno za svakog ko praktikuje biljnu ishranu.

Međutim, fonio u odnosu na većinu drevnih žitarica ima još više prednosti.

Preukusna slana pita sa paradajzom i sirom za samo pola sata

Ova žitarica vodi poreklo iz zapadne Afrike, a drevni Egipćani su ga smatrali "semenom svemira" pa se fonio u toj regiji uzgaja više od 5.000 godina i verovatno je najstarija uzgajana žitarica u Africi.

Ova sitna žitarica iz porodice prosa je je od istog hranljivija, kao i od ostalih žitarica.

Izvrstan je izvor složenih ugljenih hidrata. Fonio je takođe zrno bez glutena sa niskim glikemijskim indeksom, što ga čini idealnim za osobe koje ne jedu gluten i one koji imaju visok šećer u krvi, piše Verywell Fit.

Evo koje korake ne smete preskočiti u nezi kože

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jedna šoljica kuvanog fonija ima 140 kalorija naspram 216 kalorija po šoljici integralnog pirinča, 300 kalorija po šoljici pšenične testenine i 222 kalorije po šoljici kvinoje.

Fonio je takođe bogat aminokiselinama, metioninom i cisteinom, koje podstiču zdrav rast kose, kože i noktiju, ali nisu prisutne ni u jednom drugom zrnu.

Izvor: Medik, N1