filteri close
Objavljeno: 25.11.2023. Image source: Foto;Pixabay/SnapwireSnaps
300x600

Imamo pogrešnu sliku da su muškarci uvek plodni - to nije tačno

Informacije o poznatim ličnostima koje su postali roditelji u kasnijim godinama su često stvorile netačnu percepciju o muškoj plodnosti, sugerisavši da starost ne utiče negativno. 

Realnost je, međutim, drugačija: ne samo da starenje ima uticaj, već ukupan broj spermatozoida i njihovo zdravlje opadaju nezavisno od godina.

Istraživanje objavljeno u Andrologia časopisu 2007, koje je uključilo preko 6.000 muškaraca, otkrilo je smanjenje broja spermatozoida s godinama. Na primer, broj spermatozoida kod muškaraca starih 55 godina bio je za preko 50% manji u poređenju sa onima uzrasta od 30 do 35 godina.

Uzroci i lečenje neopstruktivne azoospermije

Faktori koji negativno utiču na spermu uključuju:

- Oksidativni stres, koji oštećuje DNK sperme, smanjujući broj spermatozoida i nivo testosterona

- Povećana upotreba plastike

- Rastući nivo gojaznosti

- Pušenje

- Alkohol

- Nedostatak vežbanja

- Nezdrava ishrana

Broj spermatozoida se smanjio za više od 60% između 1973. i 2018. godine, prema istraživanju objavljenom u Human Reproduction Update, koje je analiziralo 223 studije. Pad je bio najizraženiji nakon 2000. godine, sa godišnjim smanjenjem koncentracije spermatozoida za 2,6%.

Može li keto dijeta pomoći u povećanju plodnosti kod žena i muškaraca?

Pored broja, važni su i pokretljivost i morfologija spermatozoida.

"Zabrinjavajući pad broja spermatozoida je stvaran problem. Svaki šesti par se suočava sa problemima u začeću, a muška neplodnost je uzrok u polovini slučajeva", naglašava prof. Rob Galovai.

Kako muškarci mogu poboljšati svoju plodnost?

- Održavanje optimalne telesne težine: U istraživanju objavljenom 2022. u Human Reproduction, muškarci sa prekomernom težinom koji su pratili osmonedeljnu dijetu od 800 kalorija dnevno povećali su broj spermatozoida za 50%. Poboljšanja su se održala godinu dana kod onih koji su zadržali optimalnu težinu.

- Redovno vežbanje: Studija iz 2015. objavljena u Reproduction pokazala je povećanje broja spermatozoida za 21% kod muškaraca koji su pratili intenzivan režim vežbanja, u poređenju sa onima koji nisu vežbali.

- Zdrava ishrana: Američki žurnal za kliničku ishranu iz 2018. izvestio je da konzumacija 60 grama orašastih plodova dnevno tokom 14 nedelja poboljšava broj i pokretljivost spermatozoida, smanjujući oštećenje DNK.