filteri close
Objavljeno: 08.09.2023. Image source: Pixabay
300x600

Novo vreme donosi i nove izazove

Vesti o rekordno visokim temperaturama, požarima širom sveta, otapanju glečera i nestanku životinjih vrsta postale su deo naše svakodnevnice. Kada se na to dodaju savremene tehnologije i brzina kojom se vesti šire, javlja se, najblaže rečeno, jedna velika briga. Ta briga se zove "ekološka anksioznost".

Ekološka anksioznost ili "ekoanksioznost" je mentalno stanje koje proizilazi iz rastuće zabrinutosti za planetu, klimatske promene i ekološku degradaciju. Simptomi mogu varirati od blage nelagodnosti do ozbiljnih anksioznih poremećaja, utičući na svakodnevni život i emocionalno stanje pojedinca.

Ovo stanje može uzrokovati širok spektar simptoma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, stalnu brigu, nervozu, bes i osećaj bespomoćnosti. Može se manifestovati i kao strah od budućnosti, a posebno uticati na mlađe generacije koje će naslediti posledice trenutnih ekoloških odluka.

Uticaj pasa na mentalno zdravlje dece i omladine

Društvene mreže, mediji, vesti i drugi oblici komunikacije mogu dodatno podstaknuti osećaj anksioznosti. Prikazivanje apokaliptičnih scena, velikih katastrofa i izumiranja vrsta stvara atmosferu neprestane ugroženosti i može dodatno pogoršati simptome.

Kako se nositi sa ekološkom anksioznošću

1. Informisanje: Prvi korak u suzbijanju anksioznosti je sticanje tačnih informacija. Dobro je znati, ali važno je i razlikovati alarmantne vesti od naučno potkrepljenih činjenica.

2. Akcija: Preduzimanje malih koraka u svakodnevnom životu može pomoći u smanjenju osećaja bespomoćnosti. Recikliranje, smanjenje otpada i drugi ekološki postupci mogu pružiti osećaj kontrole.

3. Društvena podrška: Razgovor sa ljudima koji misle slično može pomoći u sticanju osećaja zajedništva i podrške. Takođe, zajednički napori u rešavanju ekoloških problema mogu doneti osećaj postignuća.

4. Profesionalna pomoć: U težim slučajevima, psihoterapija ili savetovanje mogu biti korisni. Terapeuti sve više primenjuju tehnike specifično usmerene na lečenje ekološke anksioznosti.

5. Promena fokusa: Umetnički izrazi poput crtanja, pisanja ili muziciranja mogu služiti kao oblik terapije. Sport i fizička aktivnost takođe mogu pomoći u preusmeravanju energije i smanjenju simptoma.

Da li stalno kasnite? Psiholog kaže da možda imate ovaj sindrom

Ekološka anksioznost je realna i rastuća briga za mnoge ljude. Iako može biti teško nositi se sa tim, postoji niz metoda i strategija koje mogu pomoći u suzbijanju ove vrste anksioznosti. Ključ je u aktivnom angažmanu, obrazovanju i traženju podrške kako bismo smanjili osećaj bespomoćnosti i preuzeli kontrolu nad vlastitim emocionalnim stanjem.

Na kraju krajeva, važno je razumeti da su ljudi vrlo adaptivna vrsta, koja se može prilagoditi raznim izazovima i okolnostima.