filteri close
Objavljeno: 20.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/picjumbo_com
300x600

Koliko su ta UV svetla zaista opasna?

Ako ste ljubitelj gela laka, znate da duže traje i sjaji se na vašim noktima od običnog laka, a i brže se suši posle nanošenja.

Ali koliko god manikir sa gelom bio neverovatan, nažalost ima i mane - i to je povezano sa tim postupkom sušenja. Tehnički nazvan „očvršćavanje“, uključuje lampe koje emituju ultraljubičaste (UVA) zrake, iste one štetne zrake koje emituje sunce  ili solarijum. To su isti oni zraci na koje nas dermatolozi uvek upozoravaju da izbegavamo ako želimo da izbegnemo prerano starenje i rak kože. 

Kumulativna izloženost UV zračenju tokom života najveći faktor rizika za nemelanomski rak kože. To znači da što mlađi počnete da stavljate gel manikir, to ćete imati veću životnu izloženost i veći vam je rizik od raka kože.

Brinu vas mladeži, evo na šta treba da obratite pažnju

Istina, ne držite ruke dugo pod lampom - obično samo nekoliko minuta za svaku ruku - ali prema istraživačima, ove lampe emituju zrake četiri puta jače od sunca. Uprkos tome, iako dermatolozi prepoznaju potencijalne opasnosti, smatraju da su lampe za noktije ipak manje rizične. 

Nije bilo velikih studija o tome koji su tačno rizici korišćenja gel laka. Ali 2009. godine, istraživači su dokumentovali rak kože na rukama dve žene koje ranije nisu imale ličnu ili porodičnu istoriju bolesti i koje su obe koristile lampe za nokte. 

Ali - dobre vesti! - to ne znači da nikada ne biste smeli da napravite gel manikir.
S vremena na vreme je prihvatljivo da ga stavite - recimo, ako ste pozvani na neku važnu proslavu.

Možda vas takođe zavaravaju saloni koji sada kažu da koriste LED svetla, a ne ultraljubičaste zrake. Ako zaista pogledate spektar svetlosti koja se emituje, to su I dalje UVA i / ili UVB zraci.

Ispucala koža na rukama - postoji rešenje

Pre sledećeg odlaska na gel lak, možete razmisliti da primenite sledeće mere predostrožnosti kako biste taj postupak učinili bar malo bezbednijim:

Koristite kremu za ruke sa zaštitnim faktorom. Da stvarno. Namažite ruke pre gelskog manikira sa kremom za sunčanje širokog spektra (koja pokriva i UVA i UVB svetlost) sa zaštitnim faktorom od 30 do 50.

Izaberite pravi gel lak. Ako kod kuće radite manikir sa gelom, pobrinite se da se vaš lak i lampa se uklapaju. Različite gel formule zahtevaju različite vrste sušenja. Uvek sledite uputstva za bilo koji set koji sami koristite.

Idite u proverene salone. Sam manikir možda neće izgledati onako dobro kako je planirano ako ga ne radi neko ko je iskusan - a onda ste ruke izložili UV svetlu za džabe i bez željenih rezultata. Uverite se da je salon u celini čist i sledite iste mere predostrožnosti kao i za svaki manikir. 

Izbegavajte gel manikir ako imate slabe ili lomljive nokte. Ovaj način sređivanja noktiju će ih verovatno još više oštetiti. Verovatno ćete želeti i da se kloniti gela ako znate da ste super osetljivi na UV svetlost. Imajte na umu da određeni lakovi koje uzimate, uključujući neke antibiotike, mogu da vas učine izuzetno osetljivim na UV zrake.