filteri close
Objavljeno: 26.04.2023. Image source: Unsplash
300x600

Univerzalnog recepta nema, ali ove smernice mogu pomoći

Gubitak voljene osobe, posebno člana porodice nanosi ogroman bol i gubitak i osećaj tuge, sa kojim se teško neko sam može izboriti.

Pokušaćemo da vam prinesemo kako je najbolje podnositi bol i kako najbolje da pomognete nekom ko tuguje. Ovo nije savršen vodič, shvatite ovo kao smernice za lakše shvatanje tog komplikovanog i ozbiljnog procesa.

Važnost podrške tokom procesa žalosti

Tokom perioda žalosti i kroz ceo proces žaljenja, osoba koja žali treba mnogo emocionalne podrške. Možete pročitati više u tekstu "Žalost i tuga". Pronalaženje podrške može biti ključ za oporavak i prihvatanje gubitka. Članovi porodice, prijatelji, grupe podrške, organizacije zajednice ili profesionalci mentalnog zdravlja (terapeuti ili savetnici) svi mogu pomoći.

Nije sramota tražiti pomoć za mentalno zdravlje - mladi su sve svesniji toga

Osoba koja žali mora proći kroz proces žalosti i treba joj dozvoliti da to uradi u svom tempu. Za neke ljude, proces žalosti može trajati dugo. To se češće dešava kada je osoba bila veoma bliska sa preminulim. Ponekad to dovodi do onoga što se naziva komplikovana žalost.

Komplikovana žalost

Ako se ne dogodi ono što se smatra "normalnom žalošću", ili ako žalost traje dugo bez ikakvog napretka, naziva se "komplikovana žalost" ili "nepreboljena žalost". Simptomi komplikovane žalosti mogu uključivati:

- Neprekidno neverovanje u smrt voljene osobe, ili emocionalnu otupelost prema gubitku

- Nemogućnost prihvatanja smrti

-Osećaj opsednutosti voljenom osobom ili načinom na koji su umrli

-Intenzivna tuga i emotivna bol, ponekad uključujući gorčinu ili bes

- Nemogućnost uživanja u dobrim sećanjima na voljenu osobu

- Kriviti sebe za smrt

- Želja da se umre da bi se bilo s voljenom osobom

- Preterano izbegavanje podsetnika na gubitak

- Neprekidna želja i čežnja za preminulom osobom

- Osećaj usamljenosti, odvojenosti od drugih ili nepoverenja u druge nakon smrti

- Poteškoće u praćenju interesa ili planiranju budućnosti nakon smrti voljene osobe

- Osećaj da je život besmislen ili prazan bez voljene osobe

- Gubitak identiteta ili svrhe u životu, osećaj kao da je deo njihovog identiteta umro sa voljenom osobom  

Nekad tugovanje počinje i pre smrti

Za neke ljude koji se brinu o voljenoj osobi s dugotrajnom bolešću, komplikovana žalost može se zapravo početi dok je njihov voljeni još uvek živ. Negovatelji su pod ogromnim stresom, posebno ako je perspektiva mračna, te su zbog toga u većem riziku od nezdravog tugovanja čak i pre smrti voljene osobe.

Saznajte sve o posledicama stresa - ozbiljne su i traže vašu pažnju


Ako Vi ili neko blizak preminuloj osobi imate neki od simptoma komplikovanog tuge, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom ili stručnjakom za mentalno zdravlje. Pokazalo se da određene vrste mentalnih tretmana pomažu ljudima sa komplikovanom tugom. Ova vrsta tretmana je važna jer su ljudi sa komplikovanom tugom u opasnosti da se njihova emocionalna bolest pogorša, a takođe su u većem riziku od samoubistva.

Suočavanje sa gubitkom

Idealan scenario je da će osoba koja tuguje moći da prođe kroz proces tugovanja. Vremenom i uz podršku, prihvatiće i razumeti gubitak, proći kroz bol i prilagoditi se životu bez prisustva voljene osobe.

Ako ste Vi ili neko koga poznajete izgubio voljenu osobu, sledeći saveti mogu Vam pomoći u suočavanju sa gubitkom:

  • Dozvolite sebi da osetite bol i sve druge emocije. Ne govori sebi kako treba da se osećaš ili ne dozvoljavaj da ti drugi govore kako bi trebao da se osećaš.
  • Budite strpljivi sa procesom. Ne stavljajte pritisak na sebe sa očekivanjima. Prihvatite da trebate doživeti svoj bol, emocije i svoj način isceljenja - sve u svom vremenu. Ne sudite svojim emocijama ili se ne upoređujte sa drugima. Zapamtite, niko drugi ne može reći kako trebate tugovati ili kada da prestanete.
  • Priznajte svoja osećanja, čak i ona koja Vam se ne sviđaju. Dozvolite sebi da plačete. Treba da uradite i jedno i drugo da biste se izlečili.
  • Pronađite podršku. Razgovarajte o gubitku, uspomenama i iskustvima koje ste delili sa voljenom osobom. Nemojte misliti da štitite porodicu i prijatelje ne izražavajući svoju tugu. Pitajte druge za ono što Vam je potrebno. Pronađite i razgovarajte sa drugima koji su izgubili voljenu osobu.
  • Pokušajte da održite svoj normalni životni stil. Ne pravite nikakve velike promene u životu (na primer, selidbe, promene posla, promene važnih odnosa) tokom prve godine tugovanja.

Čuva zdravlje tela, uma i duše, potpuno je besplatan, a dostupan je skoro svima

Podrška je važna, ponavljamo

Ako osoba koja tuguje počne da pije ili koristi opijate, zapostavi ličnu higijenu, razvije fizičke probleme ili počne da priča o samoubistvu, to je znak da je u pitanju složen proces tugovanja ili čak depresija. Razgovarajte sa tom osobom da proba da pronađe profesionalnu pomoć. Ako mislite da neko može da naškodi sebi, ne ostavljajte ih same. Pokušajte da ta osoba potraži pomoć lekara. Ako ništa ne uspeva, pozovite hitnu pomoć.