filteri close
Objavljeno: 18.12.2022. Image source: Unsplash
300x600

Velika većina ljudi je jede, a ona može povećati rizik od demencije

Prema novom istraživanju koje je objavljeno u medicinskom magazinu "JAMA Neurology", konzumiranje ultra prerađene hrane povećava rizik od demencije!

A da li uopšte znate šta je ultra prerađena hrana?

U pitanju je hrana poput zamrznute pice i gotovih jela koje mnogi od nas imaju običaj da konzumiraju. Iako nam ona, istini za volju, štedi dosta vremena, najčešće je i vrlo ukusna, ali očigledno prilično štetna po naše zdravlje.

Mi stvarno lažemo sebe oko toga koliko jedemo?!

Novo istraživanje je pokazalo da, ukoliko više od 20 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija čini ultra prerađena hrana, postoji mogućnost od povećanog rizika od kognitivnog pada.

Šta to znači u brojkama?

U pitanju je oko 400 kalorija dnevno, u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Da pojasnimo: Mala narudžbina pomfrita i običnog čizburgera iz "Mc Donald's"-a sadrži ukupno 530 kalorija.

Deo mozga uključen u izvršno funkcionisanje - sposobnost obrade informacija i donošenja odluka - posebno je teško pogođen, prema studiji objavljenoj u "JAMA Neurology".

Da li je kisela voda loša po zdravlje?

Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše ultra prerađene hrane imali su 25 odsto bržu stopu pada takozvane izvršne funkcije i 28 odsto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.

"Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posledicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati ultra prerađenoj hrani", rekao je dr Dejvid Kac.

Potom je pojasnio:

"Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno da bismo mogli da zaključimo da je ultra prerađena hrana verovatno loša za naš mozak", pojašnjava Kac.

Izvor: 24sedam