filteri close
Objavljeno: 09.02.2020. Image source: stevepb/Pixabay
300x600

Dok ih jedni nazivaju superhranom, drugi upozoravaju da konzumiranje jaja treba strogo ograničiti, posebno za osetljive grupe pacijenata.

Šta je istina?

Da li jaja utiču na holesterol? Čine li da se brže gojimo? I kako utiču na performanse treninga?

Ovo je 7 najznačajnijih razloga da uvrstite jaja u svoj jelovnik:

1. Jaja su neverovatno hranljiva

Jaja su među najhranjivijim namirnicama na planeti. 

Celo jaje sadrži sve hranljive materije potrebne da se iz jedne ćelije izlegne - pile.

Jedno veliko kuvano jaje sadrži:vitamin A, folate, vitamin B5, vitamin B12, vitamin B2, fosfor, selen, vitamine D, E, K, B6, kalcijum i cink.

Koji vitamini su svakodnevno potrebni našem organizmu? (TABELA)

Sve ovo „spakovano” je u  77 kalorija, 6 grama proteina i 5 grama zdravih masti. 

2. Ne utiču nužno na loš holesterol 

Tačno je da jaja sadrže dosta holesterola.

U stvari, jedno jaje sadrži 212 mg holesterola, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa od 300 mg.

Međutim, važno je imati na umu da holesterol u ishrani ne mora povisiti holesterol u krvi.

Jetra proizvodi velike količine holesterola svakog dana. Kada povećate unos holesterola kroz ishranu, jetra jednostavno proizvodi manje holesterola da bi ga izjednačila.

Kod 70% ljudi jaja uopšte ne podižu holesterol.

Kako da kontrolišete holesterol i zašto je to važno?

Kod ostalih 30% , jaja mogu blago povisiti ukupan holesterol, kao i nivo LDL holesterola.

Međutim, ljudi sa genetskim poremećajima trebalo bi da ograniče ili izbegnu konzumiranje jaja. 

3. Povećavaju HDL („dobar”) holesterol 

Ljudi koji imaju viši nivo „dobrog” holesterola obično imaju niži rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Konzumiranje jaja je odličan način za povećanje HDL-a. U principu, jedenje dva jaja dnevno tokom šest nedelja povećava nivo HDL-a za 10% .

4. Sadrže holin - važan hranjivi sastojak koji većina ljudi ne unosi u dovoljnoj meri 

Holin je hranljivi sastojak za koji većina ljudi čak i ne zna da postoji, a ipak je neverovatno važna supstanca i često se grupiše sa B vitaminima. 

Holin učestvuje u izgradnji ćelijskih membrana i ima ulogu u proizvodnji signalnih molekula u mozgu, zajedno sa raznim drugim funkcijama.

Simptomi nedostatka holina su ozbiljni, tako da su, srećom, retki.

Cela jaja su odličan izvor holina. Jedno jaje sadrži više od 100 mg ovog važnog hranljivog sastojka. 

5. Jaja smanjuju rizik od srčanih bolesti 

LDL holesterol je opšte poznat kao „loš” holesterol.

Poznato je da je visok nivo LDL-a povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti

Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju pretežno male, guste LDL čestice, imaju veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na ljude koji imaju uglavnom velike čestice LDL-a

Čak i ako jaja imaju tendenciju blagog povišenja LDL holesterola kod nekih ljudi, studije pokazuju da se čestice menjaju iz malih, gustih u velike LDL, što je poboljšanje. 

Orasi štite i creva i srce!

6. Sadrže antioksidanse važne za zdravlje očiju 

Postoji nekoliko hranljivih sastojaka koji pomažu u suprotstavljanju nekim degenerativnim procesima koji mogu uticati na zdravlje očiju.  

Dva od njih se nazivaju lutein i zeaksantin. Oni su snažni antioksidanti koji se nakupljaju u mrežnjači oka.

Studije pokazuju da konzumiranje adekvatnih količina ovih hranljivih sastojaka može značajno smanjiti rizik od katarakte i degeneracije makule, dva vrlo česta poremećaja oka.

Žumanca sadrže velike količine luteina i zeaksantina.

Jaja su takođe bogata vitaminom A. Manjak vitamina A je najčešći uzrok slepila u svetu. 

7. Jaja sadrže visokokvalitetni protein

Unos dovoljne količine proteina u ishrani je vrlo važan i studije pokazuju da trenutno preporučene količine mogu biti preniske. 

Jaja su odličan izvor proteina, a jedno veliko jaje sadrži šest grama proteina. 

Da li su proteinski šejkovi zaista dobra ideja nakon treninga?

Jaja sadrže i sve esencijalne aminokiseline u pravim razmerama, tako da je telo dobro opremljeno da u potpunosti iskoristi proteine koji se nalaze u njima. 

konzumiranje dovoljno proteina može vam pomoći u gubitku težine, povećanju mišićne mase, snižavanju krvnog pritiska i optimizaciji zdravlja kostiju.