filteri close
Objavljeno: 08.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Postati roditelj je ogromna prekretnica za svakoga, ali kada se nova beba pridruži porodici, uobičajeno je da sistemi podrške daju prioritet majci i detetu. Međutim i očevi prolaze kroz razne faze privikavanja i suočavaju se sa brojnim izazovima. 

Mnogi čak i ne znaju da muškarci mogu da dožive depresiju i anksioznost pre i posle porođaja – 1 od 10 očeva iskusi postporođajnu depresiju, a do 16% se suočava sa anksioznim poremećajem pre i posle rođenja deteta.

Donosimo vam spisak najčešćih izazova sa kojima se novopečeni očevi suočavaju.

Drastične životne promene

Često su osećanja ljubavi i radosti koje donosi nova beba pomešana sa osećanjem frustracije i žaljenja zbog gubitka starog života. Postoji period prilagođavanja za sve članove porodice kada joj se novi član pridruži. 

Preko noći menja se način na koji provodite svoje slobodno vreme. Ova promena načina života može biti posebno uznemirujuća ako po prvi put postajete roditelj. Većina očeva smatra da su njihova očekivanja od roditeljstva veoma različita od stvarnosti. Razgovarajte sa drugim očevima iz vašeg okruženja. Oni mogu da vas razumeju i posavetuju.

Krivica zbog težeg zbližavanja sa detetom

Vezivanje sa novorođenčetom često je teže za očeve nego za majke. Takođe je neuobičajeno da muškarci uzimaju odsustvo sa posla nakon rođenja deteta. Pokušajte da ne budete previše strogi prema sebi ako ne osećate brzu vezu sa svojom bebom. Dok muškarci generalno provode više vremena sa svojom malom decom sada nego u prethodnim generacijama, sasvim je normalno da su potrebne nedelje ili meseci da razviju intimnu emocionalnu vezu sa bebom.

Kontakt koža na kožu je važan za bebe i odličan je način da započnete vezu – pustite bebu da se priljubi uz vaše gole grudi i oseti otkucaje vašeg srca.

Ako ste razgovarali sa bebom u materici, ona će verovatno već prepoznati vaš glas; nastavak razgovora sa njima (ili čitanje, ili pevanje) pomaže da ta veza razvija.

Odvojite vreme za sebe i bebu – budite zaduženi za vreme kupanja, preuzmite deo hrabhebha ako mama ne doji ili nosite bebu. 

Promena životne dinamike

Pojavljuju se neprekidni kućni poslovi i obaveze dolaskom novog člana a tu je i nedostatak sna povrh svega ostalog. Verovatno se svađate sa partnerkom više nego ranije, a ono što je nekada bilo vreme samo za vas dvoje, sada je vreme za porodicu. I vi i vaša partnerka se verovatno osećate kao da dajete sve od sebe da se pobrinete za mnoge stvari koje treba da uradite. Ipak, ponekad se može činiti da neko od partner ne radi dovoljno, što može brzo dovesti do ogorčenosti.

Ni muškarci nisu imuni na "biološki sat"

Potrudite se da razgovarate sa svojom partnerkom o stvarima koje se ne tiču samo bebe i roditeljstva, čak i ako je to samo nekoliko minuta svakog dana. Ne mora da bude ceo izlazak, možete da ćaskate dok gurate bebu oko bloka u kolicima ili da provedete nekoliko minuta nasamo pre nego što odete na spavanje. Planiranje redovnih „sastanaka“ na kojima razmatrate pitanja u vezi sa domaćinstvom i bebom može pomoći vama i vašoj partnerki da svedete roditeljske razgovore na minimum tokom vašeg zajedničkog vremena.

Usamljenost i izolacija

Mnogi očevi se bore sa osećanjem izolacije u haosu dovođenja novorođenčeta kući – vaš život postaje zaokupljen brigom o bebi. Možda ćete se osećati odvojeno od svojih prijatelja, partnerke, pa čak i sebe. Malo ljudi govori o tranziciji sa očeve tačke gledišta, ali i vaša osećanja o novom roditeljstvu su validna.

Zapamtite da, iako je vaš primarni identitet trenutno možda „tata“, vi ste bili prvi i važno je da to ne izgubite. Odvojite vreme za sebe da radite stvari u kojima uživate i povežete se sa drugima zbog kojih se osećate shvaćeno. To može značiti da nađete dadilju na nekoliko sati ili da naizmenično gledate bebu kako biste i vi i vaša partnerka mogli da dobijete malo vremena za sebe. Može biti teško odrediti sebi prioritet kada postoji naizgled beskrajna lista stvari koje treba uraditi, ali briga o sebi znači da svom detetu možete dati još bolju verziju sebe.

Prevelika očekivanja od sebe kao očinske figure

Očevi se često suočavaju sa značajnim stresom u vezi sa svojim poslom i prihodima kada se novo dete pridruži porodici. Može biti veliki pritisak na očeve da budu zaštitnici i hranitelji svoje porodice. Pošto je majka prošla kroz fizički naporan deo donošenja deteta na svet, očevi često osećaju povećan pritisak da na neki način kompenzuju kada beba stigne. 

Deca su skupa – vaša potrošnja se verovatno značajno povećala kada je beba stigla i lako je osećati se kao da se grcate u plaćanjima, posebno ako je novca već bilo malo. 

Odvojite neko vreme da razmislite o svojim prioritetima i odajte sebi priznanje za uspehe koje ste imali kao novopečeni roditelj. Isplanirajte realan budžet, razmotrite odakle možete da prebacite novac za nove troškove, preispitate prioritete uštede i dogovorite sa partnerkom plan potrošnje.

Roditeljska anksioznost

Skoro svi roditelji se suočavaju sa strahom da će zabrljati – verovatno ćete iskusiti sumnje i osećanja neadekvatnosti u nekom trenutku tokom vašeg očinstva. Niko ne može biti potpuno spreman za roditeljstvo pre nego što mu se to dogodi.

Kada se pojavi osećaj sumnje, može biti izazovno u novonastaloj ulozi. Upoznajte se sa osnovnim razvojnim prekretnicama i budite što je moguće angažovaniji sa bebom. Uspešno roditeljstvo je manje priprema za svaki problem, a više prilagođavanje i oporavak od izazova. Prihvatite da stvari neće uvek ići po planu i da ne možete sve da popravite. Usredsredite se na upravljanje stresom – krećite se, pobrinite se da jedete dovoljno i podsetite se da radite najbolje što možete.

Briga o sebi

Životne tranzicije su zaista teške našem mozgu za procesiranje i osećanje preplavljenosti svim promenama koje doživljavate u ranom očinstvu je potpuno normalno i ne treba da ga se stidite. 

Međutim, ako se zbog ovih osećanja osećate da ne možete da funkcionišete, možda je vreme da potražite stručnu pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.