filteri close
Objavljeno: 15.07.2020. Image source: iira116/Pixabay
300x600

Jedini način da zaštitite i sebe i druge u periodu u kome je virus probio epidemiološku barijeru i nalazi se u popuaciji, jeste da nijednog trenutka ne zaboravite na nošenje maski.

Postoji više vrsta maski, od medicinskih do onih koje se upotrebljavaju u fabrikama, ali one nemaju isto zaštitno dejstvo, kao ni rok trajanja.

Najčešće grešimo ako masku koristimo duže nego što bi trebalo.

Hirurške maske, one koje kupujemo u apotekama, veoma su dobre, jer imaju nekoliko slojeva, a izgrađene su od određenih polimera i pružaju odličnu zaštitu od virusa i sitnih čestica.

Međutim hirurška maska je predviđena za jednokratnu upotrebu i može da se nosi samo dva ili tri sata. 

Hirurške maske se ne mogu prati, jer će se tako oštetiti i možemo imati veće štete nego koristi.

Prilikom nošenja, maska mora biti pričvršćena na celo lice i obavezno moraju biti prekriveni i nos i usta. 

Ako dodirujete lice rukama, šanse da se zarazite višestruko rastu!

Veoma je važno da se maske ne diraju. Često ih nesvesno pomeramo, dodirujemo prljavim rukama ili rukavicama i praktično lepimo nečistoće, bakterije i viruse.

Za razliku od hirurških, maske koje se koriste u fabrikama i proizvodnjama imaju potpuno  drugu funkciju, ali mogu poslužiti. Kada maska ima više slojeva, i zaštita je veća.

Čvršće maske mogu da se koriste šest ili sedam sati, i njima se samo povećava dužina izloženosti.

Postoje i one pamučne, iz kućne radinosti. One mogu da se koriste, ali pravilno, posebno ako se ide u neko rizično područje. 

Maske se mogu i dezinfikovati, ali samo one koje nisu za jednokratnu upotrebu. 

Saveti za trudnice koje osete simptome koronavirusa

Sa dolaskom leta i sve većim vrućinama, postavlja se pitanje koji je najbolji način da ostanemo odgovorni prema sebi i drugima i pridržavamo se pravila o nošenju maski, uprkos vrućini i savetima o ogrnaičenju korišćenja klima uređaja u zatvorenim prostorijama.

Nema izgovora

Prvo pravilo glasi – iako o novom virusu znamo veoma malo, brojne studije su pokazale da nošenje maski značajno usporava tok epidemije i smanjuje mogućnost širenja zaraze.

Dakle – malo neprijatnosti koju tokom toplih dana osećamo nemerljiva je sa koristima i značajem koje nošenje maski ima za nas i ljude koji nas okružuju.

Nauka tvrdi: Maske štite od virusa čak 60%

Takođe, nikako nemojte zaboraviti da nošenje maski podrazumeva da nam i usta i nos budu pokriveni.

Ovo upozorenje posebno se odnosi na ljude koji rade ili borave u zatvorenim prostorima, poput prodavnica, ili vozila gradskog prevoza.

Dakle, nema opuštanja, ni olakšica, poput privremenog oslobađanja nosa ili ustiju tokom boravka u zatvorenom – inače maska gubi svoj smisao, a korona nastavlja da se širi i ubija ljude koji su joj najpodložniji.

Odgovarajući materijal

Dalje, iako različiti stručnjaci pribegavaju različitim savetima o preporučljivim tipovima maski, hirurške maske su najprozračnije, te će većini ljudi upravo one biti i najprijatnije za nošenje tokom letnjih meseci.

Sa druge strane, brojni centri za prevenciju poručuju da je nabolji material za pravljenje zaštitnih maski – 100% pamuk, koji je takođe i najprijatniji i najzdraviji za kožu tokom letnjih meseci.

Svetska zdravstvena organizacija izmenila preporuke o nošenju maski

Ukoliko nosite platnenu masku, birajte prijatan material, višeslojnu masku što svetlijih boja.

Maske i vrućina

Uz sve ovo, tokom perioda toplog vremena znoj se pokazuje kao problem koji takođe treba imati u svesti.

Ako maska postane vlažna od znoja, njena sposobnost zaustavljanja virusa se smanjuje.

Masku koja iz bilo kog razloga postane vlažna treba odmah zameniti novom.

Zbog toga je dobra ideja da, ukoliko izlazite iz kuće, uvek pri ruci imate rezervnu masku.

Takođe, trudite se da ograničite vreme koje provodite u prostorijama u kojima je neophodno nositi masku.

Ukoloko osetite otežano disanje tokom nošenja maske po vrućini, distancirajte se od ljudi, sklonite se u hlad, pomerite nakratko masku sa usana i nosa i pokušajte da se malo odmorite, kontrolišući disanje i unoseći dovoljno tečnosti.

Jedan od načina da što bezbrižnije uživate u toplim danima jeste da birate mesta na otvorenom na kojima nema gužve. U parku ili šumi, na distanci od drugih ljudi, možete šetati i disati bez maske, jačajući pritom i svoj imunitet boravkom na svežem vazduhu.