filteri close
Objavljeno: 18.10.2023. Image source: Pixabay
300x600

Jedno od mnogih nedovoljno istraženih pitanja kad se govori o zdravlju žena

Menopauza je završetak reproduktivnog perioda žene i to je faza koju će iskusiti oko polovina svetske populacije ako živi dovoljno dugo. Ipak, ovo životno razdoblje, kao ni mnogo toga u vezi sa ženskim zdravljem, nije dovoljno istraženo.

Kako menopauza utiče na mozak?

Ispostavilo se da se mozak restrukturira i menja tokom ovog specifičnog perioda života.

Opadanje hormona, posebno estrogena, označava dolazak menopauze - pad plodnosti i kraj reproduktivnog ciklusa. Međutim, žene doživljavaju niz simptoma tokom perimenopauze (godine pre menopauze) koji nisu vezani samo za reproduktivne organe, kao što su valovi vrućine, konfuznost, promenljivo raspoloženje, umor i problemi sa snom.

Oktobar - mesec podizanja svesti o raku dojke

Nedavno su istraživanja pokazala da uticaj estrogena može biti osetan i izvan materice i jajnika.

"Otkriveno je tek 1996. godine da estrogen ima uticaj na mozak. Uporedite to sa činjenicom da je čovek sleteo na Mesec 30 godina pre toga, kaže dr Liza Moskoni, profesorka neuronauke i direktorka Inicijative za ženski mozak na postdiplomskim studijama medicine Univerziteta Kornel u Njujorku.

Moskoni i njen tim proučavali su mozak više od 160 žena uzrasta od 40 do 65 godina. Ove žene bile su u premenopauzi (još su imale redovan menstrualni ciklus), u perimenopauzi i postmenopauzi (godinu ili više nakon poslednje menstruacije).

Rezultati su bili iznenađujući i čak revolucionarni.

Mozak žena u ovoj životnoj dobi doživljava preoblikovanje, što znači da se neke regije smanjuju, druge rastu i stvaraju se nove neuronske veze. (Ovo istraživanje je objavljeno 2021. godine u Nature Scientific Reports, ali se Moskoni nastavlja dopunjavati novim podacima.)

Žene sve više piju alkohol i to ih ubija brže nego muškarce

"Menopauza je treća od tri važne životne faze u razvoju žena kroz koje ženski mozak prolazi u životu - a to su pubertet, trudnoća i perimenopauza... I ove tri faze se razlikuju kako kulturno, tako i neurološki, iz perspektive mozga, i imaju mnogo toga zajedničkog", objašnjava dr Moskoni. Ona naglašava da sve ove faze uključuju velike promene u mozgu, a ne samo u telu.

Što se tiče promena u mozgu tokom menopauze, Moskoni dodaje da "postoji ogroman neurološki sistem koji povezuje mozak žene sa njenim jajnicima i koji je od suštinske važnosti za reprodukciju, razvoj bebe, trudnoću - sistem koji se mora restrukturirati kada žena izgubi reproduktivnu sposobnost".

"I ove tri faze nose određenu ranjivost po zdravlje žene - postoji mnogo neprijatnih simptoma koji mogu nastati zbog menopauze - ali i otpornost organizma, što je potpuno zapostavljeno u medicini, naučnim istraživanjima i kulturi", ističe dr Liza Moskoni.

Napominje da ono što se dešava tokom menopauze može imati implikacije na zdravlje mozga u kasnijim godinama.

Zašto sve više žena dobija karcinom pluća?

"Većina studija se fokusirala na estrogen i dosledno su pokazale da je estradiol, odnosno estrogen, ključni regulator zdravlja mozga žene. Dakle, na primer, estradiol, ili estrogen općenito, utiče na neuroplastičnost mozga, sposobnost mozga da se prilagodi spoljnim uticajima i iskustvu, da evoluira i ostane otporan na sve što život donese", objašnjava doktorka.

Sve različite veze između neurona su jače kada je estradiol visok, što poboljšava protok krvi i cirkulaciju u mozgu. To znači da mozak dobija više kiseonika i hranljivih materija, omogućavajući bolje funkcionisanje. Ovo je ključno za imunološku funkciju mozga.

"Estrogen za žene i testosteron za muškarce nisu samo hormoni vezani za reprodukciju. Nisu važni samo za plodnost. Takođe su ključni za zdravlje i funkciju mozga. Održavaju mozak aktivnim i obezbeđuju mu energiju. Doprinose očuvanju mladolikosti mozga, a imaju i efekat protiv starenja."

Profesorka Liza Moskoni je u četrdesetim godinama i u fazi premenopauze. Na kraju intervjua za CNN, ističe da je ovo pravo vreme za početak promena u načinu života kako bi se pripremila za menopauzu.

"Promenila sam ishranu, redovno vežbam i vodim računa o kvalitetu sna. Trudim se da smanjim stres. Eliminisala sam sve izvore ekoloških toksina u kući koliko god je to moguće, pratim hormonski status i cikluse, i psihički se pripremam za odluku o eventualnoj hormonskoj terapiji."