filteri close
Objavljeno: 28.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Preeklampsija je nagli porast krvnog pritiska tokom trudnoće. 

Mnogi faktori doprinose razvoju preeklampsije. Tokom ranih faza trudnoće se razvijaju novi krvni sudovi kako bi se obezbedilo bolje snabdevanje posteljice hranljivim materijama i kiseonikom. Ovi krvni sudovi imaju tendenciju da ne funkcionišu kako treba kod žena sa preeklampsijom, što dovodi do problema sa cirkulacijom krvi u posteljici i krvnim pritiskom kod majke.

Studija iz 2019. godine navodi da su, između ostalih faktora, žene u visokom riziku od preeklampsije ako imaju 40 godina ili više i ako su imale hipertenzivne poremećaje tokom ranijih trudnoća. Ovi faktori rizika igraju glavnu ulogu u dijagnostici i lečenju preeklampsije. 

Dijagnoza preeklampsije i opcije lečenja

Lekari mogu dijagnostikovati preeklampsiju tokom rutinskih prenatalnih kontrola. Ove kontrole omogućavaju lekarima da identifikuju i upravljaju stanjem pre nego što postane preozbiljno. Sa svakom prenatalnim posetom, lekari treba da provere krvni pritisak trudnice, kao i uzorak urina.

Simptomi preeklampsije se obično pojavljuju nakon 34 nedelje. Mogu postojati i neki retki slučajevi u kojima simptomi počnu da se pojavljuju već od 20. nedelje trudnoće. Iako većina ovih simptoma nestaje, neke žene mogu imati simptome čak i nakon porođaja, prva dva dana.

Glavni simptomi preeklampsije uključuju visok krvni pritisak i proteine u urinu. Studija iz 2004. godine primećuje jaku vezu između preeklampsije i glavobolje. Studija objašnjava da hipertenzija izazvana trudnoćom povećava osetljivost pacijentkinja na simptome hronične migrene kao što su vaskularna reaktivnost, oštećenje endotela, hiper agregacija trombocita itd. 

Trudnice, ovo morate znati: Šta su preeklampsija i eklampsija?

Uopšteno govoreći, žene doživljavaju različite neprijatne simptome tokom trudnoće, uključujući bol oko rebara zbog položaja fetusa u materici. Iz tog razloga, trudnice moraju biti u stanju da prepoznaju znakove upozorenja i potraže adekvatnu pomoć kako bi sprečile komplikacije.

Bezbedan porođaj je  jedini način lečenja preeklampsije. Studija iz 2000. godine navodi da je terapija magnezijum sulfatom efikasna za žene sa teškom eklampsijom i da se može primeniti intramuskularnim ili intravenskim putem. Smanjuje rizik od napada i može produžiti trudnoću, osiguravajući da svi prepisani kortikosteroidni lekovi deluju.